İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Mekke Anlaşması, İslam birliğinin gerçekleştirilmesi yönünde atılmış önemli bir adım olabilir
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan arasında varılan Mekke Anlaşmasına ilişkin, " Bu, Müslümanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi açısından ileriye doğru atılmış bir adımdır. Müslümanların birbirleriyle çatışmak yerine bir araya gelerek İslam birliğini gerçekleştirmeleri yönünde atılmış önemli bir adım olabilir." dedi.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Katar Medyası El Cezire'ye bir röportaj verdi.
Yemen meselesinin İran'la ilgili olduğu iddialarına ilişkin, "Bizimle bir ilgisi yok. Biz sadece empati kuruyoruz." diyen Pezeşkiyan, "Dünyanın neresinde bir insan zulme uğruyor, topraklarından çıkarılıyor, evinden sürülüyor veya haksızlığa maruz kalıyorsa, Müslüman olarak en azından onunla empati kuruyoruz. Bizim Yemen’de bir faaliyet yürüttüğümüz doğru değil." dedi.
Yemen ile Suudi Arabistan'ın birbirleriyle savaşmaması gerektiği görüşünü savunduklarını söyleyen Pezeşkiyan, "İkisi de Müslüman. Oturup konuşmalarını ve sorunlarını çözmelerini istiyoruz. Onlar kardeştir; kardeş kardeşle savaşmamalı. Müslümanlar birbirlerini öldürmemeli. israil ve Amerika’nın bölgede uyguladığı plan, Müslüman ülkeleri birbirleriyle karşı karşıya getirmek, petrol ve madenlerini almak ve karşılığında onlara hurda, uçak ve füze satmaktır. Yani hem kaynaklarını alıyorlar hem de onlara silah ve mühimmat satıyorlar." diye konuştu.
"Suudi Arabistan, Müslümanların birlik merkezi olabilir"
Pezeşkiyan, "Suudi Arabistan’la anlaşmazlıkların çözümü için çaba gösterdiniz. Ancak aynı zamanda Suudi Arabistan’ı hedef alan Husileri destekliyorsunuz. İran’ın bugün Suudi Arabistan ve Fars Körfezi’nin diğer tarafındaki ülkelerle ilişkilerini nasıl tanımlarsınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Hayır, hayır. Benim inancım şu: Mekke ve Medine’nin bulunduğu Suudi Arabistan, Müslümanların birlik merkezi olabilir.
Her yıl dünyanın dört bir yanından Müslümanlar oraya gidiyor, Allah’a ibadet ediyor ve yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesini öğütleyen ayetleri okuyorlar.
Müslümanların her yıl orada bir araya gelmesi ve birlik olması gerekiyordu. Ben bunu Pakistan Başbakanı’na da söyledim. Hatta bir mesaj göndererek Suudi Arabistan’ın Müslümanların birlik merkezi, Mekke’nin ise İslam ülkelerinin birlik sembolü olabileceğini ifade ettik.
Müslümanlar el ele verirse İsrail bölgede bu yaptıklarını yapmaya cesaret edemez.
Peygamber Efendimiz de Mekke’nin fethi sırasında teslim olan Kureyş ileri gelenleri karşısında Müslümanların kardeşliğinden söz etti: 'Müslüman Müslümanın kardeşidir; Müslümanlar kardeştir ve başkalarına karşı tek bir eldir.'
Neden biz bunu yapmıyoruz? Neden birleşip el ele vermiyoruz ve Müslümanlara saldıranlara karşı tek bir güç olmuyoruz?
Oturup kendi sorunlarımızı çözmeliyiz. Yemen meselesinin çözümüne yardımcı olmaya hazırız. Ateşe körükle gitmek istemiyoruz. Suudi Arabistan ve Yemen’le birlikte oturup bu sorunun çözümüne katkı sunmaya hazırız."
Mekke İttifakı
Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan arasındaki Mekke Anlaşması'nı, İran'a karşı bir girişim olarak görüp görmediklerine yönelik bir soruya Pezeşkiyan, "Bu, Müslümanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi açısından ileriye doğru atılmış bir adımdır. Biz de bu süreçte üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Elbette onların aldığı kararların ayrıntılarını henüz bilmiyoruz. Ancak bu, Müslümanların birbirleriyle çatışmak yerine bir araya gelerek İslam birliğini gerçekleştirmeleri yönünde atılmış önemli bir adım olabilir." değerlendirmesinde bulundu.
"Suriye'nin benimsedikleri yaklaşım nedeniyle onlarla ilişki kuramadık"
Pezeşkiyan, "İran’ın yeni Suriye yönetimiyle ilişkilerinin nasıl olduğu sorusuna, "Şimdilik benimsedikleri yaklaşım nedeniyle onlarla ilişki kuramadık. İslam, din, adalet ve hakkaniyet temelinde hareket etmelerini umuyoruz. Eğer Allah’ın dinine ve Peygamberimizin sünnetine göre hareket edersek hiçbir sorun çıkmaz. Peygamberimizin sünnetinde herkes kardeştir. Irk veya cinsiyet bir üstünlük ölçüsü değildir. Allah şöyle buyuruyor: 'Erkek veya kadın, kim mümin olarak salih amel işlerse, ona güzel bir hayat yaşatacağız ve yaptıklarının en güzeliyle mükâfatlandıracağız.' Biz Müslümanlar buna inanmalıyız. Allah’ın sözlerine, Peygamberimizin sözlerine ve onun sünnetine göre hareket etmeliyiz." yanıtını verdi.