Viktor Orban: Ukrayna, AB üyesi olsaydı şu an Rusya ile savaşta olurduk

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’nın mevcut durumda Avrupa Birliği’ne girmesine karşı olduklarını belirterek "Ukrayna, AB üyesi olsaydı şu an Rusya ile savaşta olurduk" dedi.

21 Kas 2025 - 19:02 YAYINLANMA
Viktor Orban: Ukrayna, AB üyesi olsaydı şu an Rusya ile savaşta olurduk
Hızlı Özet Göster Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne girmesine karşı olduklarını belirtti.Orban, Brüksel'in Ukrayna politikasının Avrupa'yı savaşa sürüklediğini ve bu nedenle Ukrayna'ya verilen finansal desteğin sorgulanması gerektiğini savundu.Orban, Ukrayna'nın mevcut durumda AB üyeliğinin tartışılabilir olmadığını ve eğer üye olsaydı, AB'nin Rusya ile savaşta olacağını söyledi. AI özetimiz yardımcı oldu mu? Bize bildirin.

Ukrayna'nın, Avrupa Birliği’ne girmesinin önünde önemli bir engel var. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan devlet radyosu Kossuth’a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Ukrayna’ya finansal destek sağlama çabalarını eleştiren Orban, Brüksel’in Ukrayna politikasının Avrupa’yı savaşa sürüklediğini ileri sürdü.

"BAZI LİDERLER SAVAŞA GİRMEYE ARZULU"

Avrupa’nın Ukrayna politikasının "çıkmaz sokakta" olduğunu ve bu yoldan dönülmesi gerektiğini vurgulayan Orban, "Brüksel, savaşa daha da derinden müdahil olmaya yönelik kararlar almaya devam ediyor.

Bazı liderlerin savaşa girme arzusunda oldukları açık" şeklinde konuştu.

UKRAYNA'YA DESTEK TALEBİNE RET

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen’in üye ülkelere Ukrayna’ya finansal destek talebiyle gönderdiği mektuba cevap hazırladığını belirten Orban, "Fakat bunu AB İşleri Bakanı Janos Boka ile istişare etmeden göndermek istemiyorum" dedi.

Orban, Von der Leyen’e cevabında bu talebi niçin reddettiklerini gerekçelendirmenin yanı sıra AB Komisyonu Başkanına bazı tavsiyeler sunacaklarını ifade etti.

"GÖNDERMEYE İSTEKLİ DEĞİLİZ"

Orban, "Ursula von der Leyen, 130 milyar Euro daha toplamak istiyor. Ancak Macarların parası Macarlara aittir. İş dünyasının ya da aile destek programlarının zararına olacak şekilde Macar bütçesinden ciddi meblağlar ayırmaya ve bu parayı tam olarak ne için kullanılacağı bilinmeyen Ukrayna’ya göndermeye istekli değiliz.

Komisyon Başkanı'nın bir diğer önerisi ise ortak bir kredi almamız. Bu da torunlarımızın bütçelerinin bile bu tutarı karşılamak zorunda kalması anlamına gelir. Üçüncü öneri ise Ukrayna’nın ihtiyaçlarını dondurulmuş Rus varlıklarından karşılamamız" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ 2-3 HAFTA BELİRLEYECİ OLABİLİR"

ABD’nin Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek üzere gizli görüşmeler yürüttüğü ve 28 maddelik bir barış planının varlığının doğrulandığını da ifade eden Orban, "Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesi için önümüzdeki 2 ila 3 hafta belirleyici olabilir.

Bir şeyler şekillenmeye başlıyor ve bu bizi, Budapeşte Barış Zirvesi’ne yaklaştırıyor" dedi.

"UKRAYNA, AB'DE OLSAYDI RUSYA İLE SAVAŞTA OLURDUK"

Ukrayna’nın mevcut durumda AB’ye üyelik sürecini tartışabilecek bir durumda olmadığını da sözlerine ekleyen Orban, "Eğer bugün Ukrayna bir AB üyesi olsaydı, şu an Rusya ile savaşta olurduk.

Diğer yandan Batı Balkan ülkelerinin AB’ye üyelik süreçlerindeki durağanlık, savaşların AB’ye katılım için bir kısa yol mu oluşturduğu yönünde endişe verici sorular doğuruyor.

Bu kulağa çok saçma geliyor ama bugün saçma görünen şey, yarın ciddi bir müzakerenin argümanı haline gelebilir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: