Trump, Suudi Arabistan Prensi'ni 1 trilyon dolar yatırıma ikna etti
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da ağırladığı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı, ülkesine yapacağı 600 milyar dolarlık yatırımı 1 trilyon dolara çıkarmaya ikna etti.
ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Beyaz Saray’da düzenlenen görüşmede iki ülke ilişkilerini ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.
Görüşme sırasında Selman, Suudi Arabistan’ın ABD’deki yatırımlarını 1 trilyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
TRUMP İSTEDİ, SUUDİ PRENS KABUL ETTİ
Trump, "Amerika Birleşik Devletleri'ne 600 milyar dolar yatırım yapmayı kabul ettiğiniz için size teşekkür etmek istiyorum. O benim arkadaşım, bunu 1 trilyon dolara çıkarabilir ama onun üzerinde çalışmam gerekecek." ifadeleri kullandı:
Prens Muhammed bin Selman ise bunu kabul etti.
Bunun üzerine Trump, "Yani şimdi bana 600 milyar doların bir trilyon dolar olacağını mı söylüyorsunuz?" diye sordu.
Muhammed bin Selman ise "Kesinlikle" dedi.
Trump ise şu karşılığı verdi: "Bu çok hoşuma gitti. Kimsenin daha önce yapmadığı rakamlara ulaşıyoruz."
Trump'tan Epstein dosyalarını soran muhabire: Sessiz ol domuzcuk"SURİYE YAPTIRIMLARINI KALDIRMAMI ERDOĞAN İSTEDİ"
Trump, basın toplantısında Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırıldığını belirterek kararın hem Veliaht Prens Selman’ın hem de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusunda alındığını söyledi.
Trump, “Erdoğan beni arayarak, ‘Yaptırımlar kalkmazsa Suriye’nin şansı yok, kaldırılırsa önemli bir fırsat doğar’ dedi. Her iki liderin de desteğiyle yaptırımları kaldırdım ve sonuçlar şu an için oldukça iyi” ifadelerini kullandı.
KAŞIKÇI CİNAYETİ SORUSU: "SELMAN'IN HABERİ YOKTU"
Trump’a, 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili soru yöneltildi. Trump, olayla ilgili olarak, “Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bundan haberi yoktu” şeklinde konuştu.
EPSTEIN SORUSU GERİLİMİ TIRMANDIRDI
Toplantı sırasında bir ABC muhabirinin, cinsel istismar suçlusu Jeffrey Epstein ile ilişkisine yönelik sorusu Trump’ı kızdırdı. Trump gazeteciye sert bir yanıt vererek şu ifadeleri kullandı:
“ABC’nin lisansı elinden alınmalı. Haberleriniz çok sahte, çok yanlış. Sizin berbat şirketiniz suçlulardan biri.”
Görüşme, ekonomik iş birliği, Suriye’deki süreç ve ABD–Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni dönemin sinyallerini vermesi açısından kritik önem taşıyor.