Trump: Erdoğan istedi, Suriye'ye yaptırımları kaldırdım
Suriye'de büyük ilerleme kaydedildiğini belirten ABD Başkanı Donald Trump, "Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, beni aradı. 'Biliyorsunuz, yaptırımları kaldırmazsanız Suriye'nin şansı olmaz. Kaldırırsanız çok iyi bir şansı olur' dedi. Ben de yaptırımları kaldırdım" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı Beyaz Saray'da ağırladı.
Oval Ofis'te basın mensuplarına açıklamalarda bulunurken Türkiye ile Suudi Arabistan'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasında çok önemli rol oynadıklarına işaret eden Trump, iki ülkenin liderlerine vurgu yaptı.
"ERDOĞAN, BENİ ÖZELLİKLE ARADI"
Suriye konusunda büyük ilerleme kaydedildiğini anlatan Trump, şu ifadeleri kullandı:
Veliaht Prens, bu konuda beni aradı ve 'Suriye'ye uygulanan yaptırımları kaldıracak mıyım' diye özellikle sordu. Çünkü Suriye'nin başarılı olmasını istiyor. Bildiğiniz gibi Suriye Cumhurbaşkanı (Ahmed Şara) da kısa süre önce buradaydı. Harika bir toplantı yaptık, güçlü bir adam ve bu süreci yürütmek için güçlü birine ihtiyaç var. Bence Suriye, muazzam bir ilerleme kaydetti. Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan da beni özellikle aradı. 'Biliyorsunuz, yaptırımları kaldırmazsanız Suriye'nin şansı olmaz. Kaldırırsanız çok iyi bir şansı olur' dedi. Ben de yaptırımları kaldırdım ve şu ana kadar sonuçlar oldukça iyi.
"SUUDİ ARABİSTAN, GAZZE'NİN YENİDEN İNŞASINA KATKI YAPACAK"
Trump, Riyad yönetiminin Gazze'nin yeniden inşasına epey katkı yapacağına inandığını vurgulayarak, "Bu konuyu konuşuyoruz. Bu, onun (Muhammed bin Selman) için çok önemli bir konu" yorumunu yaptı.
Gazze'de Uluslararası İstikrar Gücü'nün ne şekilde ve ne zaman görev yapmaya başlayacağı ve bunun Filistinlilerin egemenliğini ihlal edip etmeyeceği yönündeki soruya ise Trump, "Filistinlilerle iyi anlaşıyoruz ve Filistin yönetimini tanıyoruz" şeklinde kısa bir cevap verdi
KAŞIKÇI CİNAYETİ SORULDU
Trump, ABD istihbaratının Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden Muhammed bin Selman'ın sorumlu olduğu sonucuna vardığına ilişkin soruya, "Olaylar olur, ancak kendisi bunun hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Bu konuyu artık burada bırakabiliriz" yanıtını verdi.