Putin: ABD'nin barış planı nihai çözüme temel olabilir

ABD'nin hazırladığı Ukrayna’da savaşı sona erdirecek barış planının, nihai çözüme temel olabileceğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bu metin, bizimle detaylıca görüşülmedi. Bunun nedeni de ABD yönetiminin, Ukrayna tarafını ikna edememesinden ileri geliyor." dedi.

22 Kas 2025 - 13:32 YAYINLANMA
13 Mar 2026 - 03:41 GÜNCELLEME
Putin: ABD'nin barış planı nihai çözüme temel olabilir
Hızlı Özet Göster Putin, ABD'nin Ukrayna'da barışı sağlamaya yönelik hazırladığı planın nihai çözüme temel olabileceğini ancak bu planın kendileriyle detaylı görüşülmediğini belirtti.ABD'nin Ukrayna tarafını ikna edememesi nedeniyle planın görüşülmediğini söyleyen Putin, cephede elde edilen kazanımların bu durumu etkileyeceğini ifade etti.Ukrayna'daki krizin barışçıl yollarla çözülmesine açık olduklarını dile getiren Putin, detaylı görüşmelerin gerekliliğini vurguladı. AI özetimiz yardımcı oldu mu? Bize bildirin.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’da Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Putin, toplantıda ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya-Ukrayna ihtilafını bitirmeye yönelik hazırladığı 28 maddelik plana ilişkin açıklamalarda bulundu.

"ALASKA'DAKİ MÜZAKERELERDE ESNEKLİK GÖSTERMEYE HAZIR OLDUĞUMUZU ONAYLADIK"

Planın, Trump ile Alaska’da yaptıkları zirveden önce ele alındığına işaret eden Putin, ABD’li yetkililerin bu görüşmeler esnasında Rusya’dan ödünler vermesini ve daha esnek davranmasını talep ettiklerini belirterek, “Alaska’daki müzakerelerde, bazı karmaşık meselelere ve zorluklara karşın yapılan teklifleri kabul ettiğimizi ve esneklik göstermeye hazır olduğumuzu onayladık.” ifadelerini kullandı.

Çin, Hindistan, Kuzey Kore, Güney Afrika, Brezilya ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) üye devletleri de dahil olmak üzere Küresel Güney'deki ortaklarına konu hakkında bilgi sağladıklarını vurgulayan Putin, herkesin olası bir anlaşmayı desteklediğini söyledi.

"BU PLANIN NİHAİ BARIŞÇIL ÇÖZÜME TEMEL OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Putin, sözlerine şöyle devam etti:

“Alaska'daki müzakerelerin ardından ABD tarafında bir duraksama meydana geldiğini görüyoruz. Bu duraksamanın, Ukrayna'nın Başkan Trump tarafından önerilen barış planını geri çevirmesinden kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle de plan 28 madde olarak güncellendiğini tahmin ediyorum. Bu planın metni elimizde mevcut. Bunu ABD yönetimiyle olan mevcut etkileşim kanallarımız sayesinde elde ettik. Bu planın nihai barışçıl çözüme temel olabileceğini düşünüyorum. Gelgelelim bu metin, bizimle detaylıca görüşülmedi. Bunun nedeni de ABD yönetiminin, Ukrayna tarafını ikna edememesinden ileri geliyor. Ukrayna buna muhalif. Anlaşılan o ki; Ukrayna ve Avrupalı destekçileri, hala Rusya'yı savaş meydanında stratejik bir bozguna uğratma hayali içindeler.”

"MESELELERİN BARIŞÇIL YOLLARLA HALLEDİLMESİNE HAZIRIZ"

Putin, Kiev yönetiminin cephedeki mevcut durumdan haberdar olmadığını ifade ederek, “Şayet Kiev, Başkan Trump'ın önerilerini görüşmek istemiyorsa ve bunları geri çeviriyorsa, hem kendileri hem de Avrupalı savaş çığırtkanları, Kupyansk'ta yaşananların, cephenin diğer önemli noktalarında da kaçınılmaz şekilde yaşanacağını kavramalı. Bu, belki arzu ettiğimiz kadar süratli olmayacak ama muhakkak tekrar gerçekleşecek.” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’daki krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesine açık olduklarının altını çizen Putin, “Barış görüşmelerine, meselelerin barışçıl yollarla halledilmesine hazırız. Lakin bu, planın detaylı biçimde görüşülmesini gerektiriyor.” dedi.

ABD'nin 28 maddelik barış planı: 5 bölge Rusya'ya bırakılacak Vladimir Zelensky, Trump'ın barış planı hakkında konuştu: Ukrayna’yı satmayacağız

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: