Pezeşkiyan: Tehditlere karşı direniş ve diplomatik yoldan yararlanılmalı

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, "Savaş kimsenin lehine değildir ve tehditlere karşı direnişle birlikte, gerilimi azaltmak için her türlü akılcı ve diplomatik yoldan yararlanılmalıdır." dedi.

20 Nis 2026 - 13:20 YAYINLANMA
Pezeşkiyan: Tehditlere karşı direniş ve diplomatik yoldan yararlanılmalı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Adalet Bakanlığı'na yaptığı ziyaret ve denetleme sırasında, son savaştan kaynaklanan özel koşullar altında bu bakanlığın eylemleri ve görevlerine ilişkin kapsamlı bir rapor aldı.

Savaşın zorluklarına işaret eden Pezeşkiyan, "Savaş meydanını geçmek yolun sonu anlamına gelmez, aksine daha önemli bir evrenin, yani 'büyük cihadın' başlangıcıdır; bu cihad, tüm halkın sabır, tahammül, işbirliği ve aktif katılımıyla ülkenin yeniden inşası ve sorunlarının çözümü yolunda rol oynaması gereken bir evredir. Bu evre, savaş dönemine göre daha fazla zihinsel ve toplumsal hazırlık gerektirmektedir." dedi.

Pezeşkiyan, bu yolda medyanın rolünü vurgulayarak, "Medya, kazanımları aktarmanın yanı sıra mevcut gerçekleri ve önlerindeki zorlukları da açıklamalıdır, böylece toplum bu evreyi aşmak için tam bir bilinçle hazırlanır."

Ayrıca esnaf, üretici ve ülkenin çeşitli ekonomik kesimlerinin desteğine teşekkür eden Pezeşkiyan, "Ekonomik aktörlerin işbirliği ve sorumlu bir şekilde sahada bulunmaları, koşulların yönetilmesinde önemli bir rol oynamıştır, ancak kapasitelere de dikkat edilmelidir ve bu sürecin devamı hassas planlama ve daha geniş katılım gerektirmektedir." diye ekledi.

Pezeşkiyan, iç uyum ve birliğin ülkenin mevcut koşullardaki en büyük sermayesi olarak değerlendirerek, "Bu uyumu korumak, söylemde dürüstlük, performansta şeffaflık ve kamu güveninin güçlendirilmesini gerektirir. Halk gerçeklerden haberdar edilir ve karar alma süreçlerinde kendini ortak hisseder ise, krizlerin üstesinden gelmek kolaylaşacaktır." diye konuştu.

Bölgesel ve uluslararası gelişmeler karşısında akılcı bir yaklaşımı vurgulayan Pezeşkiyan, "Savaş kimsenin lehine değildir ve tehditlere karşı direnişle birlikte, gerilimi azaltmak için her türlü akılcı ve diplomatik yoldan yararlanılmalıdır, aynı zamanda düşmana karşı güvensizlik ve etkileşimlerde uyanıklık da inkar edilemez bir zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

Pezeşkiyan İslam dünyasında yakınlaşmanın gerekliliğini vurgulayarak şunları söyledi: "İslam ülkeleri arasındaki birliğin güçlendirilmesi, komplolarla mücadele etmenin ve dış güçlerin suiistimalini önlemenin en önemli yoludur. Dayanışma, dürüstlük ve kolektif katılım sayesinde bu evreden geçebilir ve ülkenin onur ve kalkınma yoluna devam edebiliriz." (İLKHA)

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: