Nahçıvan’a drone saldırısı sonrası Aliyev: Azerbaycan’a saldırılar 'demir yumrukla' karşılık bulacak
Azerbaycan lideri İlham Aliyev, İran’a ait insansız hava araçlarının Nahçıvan’ı hedef almasının ardından Tahran’ı 'terör eylemi' gerçekleştirmekle suçladı. Saldırıda dört sivil yaralanırken bir havalimanı binası da hasar gördü. Bu gelişme, savaşın Güney Kafkasya’ya yayılabileceği endişesini artırdı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Tahran’a ait insansız hava araçlarının (İHA) Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan’daki uluslararası havalimanının yolcu terminalini ve kırsaldaki bir okulu hedef almasının ardından perşembe günü ordunun "tam muharebe hazırlığı" seviyesine geçirilmesine karar verdi.
Perşembe günü Azerbaycan Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden Aliyev, İran’ın olay için özür dilemesi ve açıklama yapması gerektiğini söyledi. Aliyev, "Bu terör eylemini gerçekleştirenlerin cezai sorumluluğa tabi tutulması gerekir," diyerek saldırının Tahran tarafından gerçekleştirilen izole bir olay olmadığını gösteren yeni bilgiler paylaştı.
Aliyev’in sert tutumu ve doğrudan açıklamaları, Aralık 2024’te Azerbaycan Havayolları’na ait 8243 sefer sayılı uçağın düşmesi sonrasında Rusya’yı uçağı vurmakla suçladığı süreçteki tavrını hatırlattı.
Güvenlik Konseyi toplantısından birkaç saat sonra Azerbaycan, İran ile sınır geçişlerini durdurdu.
Ayrıca bir eylem planı için "gerekli tüm talimatların verildiğini" söyleyen Aliyev, "Bize karşı bu terör eylemini gerçekleştirenler pişman olacaklar. Bizim gücümüzü sınamasınlar. Bizim gücümüzü sınamak isteyenlerin başı ‘Demir Yumruk’ aracılığıyla kırıldı. Bugünkü olay da aynı sonucu doğuracaktır," diye konuştu.
İran ordusu ise Nahçıvan'ın hedef alınmadığını belirterek dört sivilin yaralandığı olayla ilgili İsrail'i suçluyor.
Aliyev açıklamasında, İran’ın Azerbaycan vatandaşlarına karşı geçmişte düzenlediğini iddia ettiği bir dizi olayı da hatırlattı.
Aliyev’e göre Tahran, Azerbaycan’ın "İran’da yaşayan birçok Azerbaycanlı için bir umut kaynağı olduğunu" biliyor.
Bu ifade, İran’daki Azerbaycanlı azınlık meselesi ve Azerbaycan’ın İsrail ile güçlü ilişkileri nedeniyle iki ülke arasında son dönemde artan gerilime işaret ediyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı, yaşanan olaylara ve gerilime rağmen “Azerbaycan’ın İran’a karşı herhangi bir operasyona katılmadığını ve katılmayacağını” da vurguladı.
En dikkat çekici açıklamalarından birinde Aliyev, perşembe sabahı İran Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın Bakü’yü arayarak, Lübnan’da kalan İran büyükelçiliği personelinin tahliyesi için Azerbaycan’dan yardım istediğini söyledi.
"Derhal yardım sağlanması ve bir uçak gönderilmesi talimatını verdim. Hatta bunun ücretini ödemeye hazır olduklarını söylediler. Ben ise buna gerek olmadığını söyledim; zor zamanlarda yardım etmeyeceksek ne zaman edeceğiz?" diyen Aliyev, şöyle devam etti:
"Buna karşılık Nahçıvan’a böylesine hain ve onursuz bir şekilde saldırmak mı? Bu leke onların utanç verici imajından asla silinmeyecek."
Tahran’ın reddettiği Azerbaycan’a yönelik saldırı, Bakü’nün bölgedeki en yakın müttefiki olan Türkiye’nin de tepkisini çekti.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bugün Azerbaycan’a yönelik gerçekleştirilen drone saldırılarını güçlü şekilde kınıyoruz," denildi.
Bakanlık açıklamasında, Ankara’nın "her zaman olduğu gibi Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceği" vurgulandı.