MESEM protestosu nedeniyle tutuklanan 16 TİP'li öğrenci serbest bırakıldı
Yetersiz iş güvenliği nedeniyle MESEM programlarında çocuklar ezilme, düşme, makine kazaları gibi olaylarda hayatını kaybediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından İstanbul'da düzenlenen Türkiye Yüzyılı Mesleki ve Teknik Eğitim Zirvesi’nde MESEM programını protesto etmelerinin ardından tutuklanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi 16 öğrenci hakkında tahliye kararı verildi.
MESEM (Mesleki Eğitim Merkezleri), bu programda çalışırken hayatlarını kaybeden çocuklar nedeniyle uzun süredir eleştiriliyor. TİP üyesi öğrenciler de 4 Aralık'ta bu uygulamayı protesto etmek isterken gözaltına alınıp tutuklanmıştı.
Öğrenciler bu programda haftada bir gün okulda eğitim alıp dört gün işletmelerde çalışıyor. Asgari ücretin belli bir oranı kadar ücret alan öğrencilerin 'meslek öğrenmesi' hedefleniyor. Ancak program çocuk işçiliğini meşrulaştırdığı gerekçesiyle hedefte. Özellikle yoksul ailelerin çocukları erken yaşta (14-17 yaş) ucuz iş gücü olarak sanayi, inşaat gibi tehlikeli alanlara yönlendiriliyor. Denetim yetersiz, çocuklar ağır işlerde çalıştırılıyor, eğitim ikinci planda kalıyor.
Yetersiz iş güvenliği nedeniyle çocuklar ezilme, düşme, makine kazaları gibi olaylarda hayatını kaybediyor. Sendikalar ve muhalefet, bunu 'devlet eliyle çocuk sömürüsü' olarak nitelendiriyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise denetimleri arttırdıklarını belirterek programın arkasında duruyor.
Ancak İSİG Meclisi (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) verilerine göre, 2025 yılında en az 91 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bunlardan önemli kısmı MESEM kapsamında çalışırken hayatını kaybetti. 17 çocuğun doğrudan MESEM programlarında çalışırken öldüğü biliniyor.