Manisa’da Utanç İhalesi: 8 Milyon Gelir Uğruna Yaban Keçileri Ölüme Gönderiliyor
Bastet Sokak Hayvanları Tetkik Tedavi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Fikret Mısırlı, bugün Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ve yaban keçileri için av kotası verilmesini öngören ihaleye sert tepki gösterdi.
Doğal yaşam alanlarındaki yaban keçileri, av kotası ihalesinin konusu oldu.
Bastet Sokak Hayvanları Tetkik Tedavi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Fikret Mısırlı, bugün Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ve yaban keçileri için av kotası verilmesini öngören ihaleye sert tepki gösterdi.
Muğla DKMP Müdürlüğü tarafından yayımlanan ihale ilanına göre, Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile Köyceğiz ilçe sınırları içerisinde yaban keçileri için acente av kotası verilecek.
Bastet Derneği Başkanı Fikret Mısırlı, buna “av turizmi” denilemeyeceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Burada konuşulan şey sadece bir ihale değil; 8 milyon liralık gelir uğruna 11 canın ölüme gönderilmesidir. Bu bedel, bu canları katletmenin bedeli midir? Bu işin arkasında para hırsı mı vardır, yoksa öldürme zevki mi? Vicdan sahibi herkesin sorması gereken soru budur.”
Fikret Mısırlı - Bastet Sokak Hayvanları Tetkik Tedavi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı
Dağların bu asil sakinlerinin ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin vazgeçilmez parçaları olduğuna dikkat çeken Mısırlı, ülkede sokak hayvanları konusunda yaşanan acıya da değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Sokak hayvanlarının ölümüne engel olamadık. Bu nesil, çok ağır bir travmayı yaşıyor. Gözümüzün önünde, mahallemizin sessiz canları yok edilirken birçok insan çaresiz kaldı. Devlet eliyle yürütülen bu anlayış, toplumun vicdanında derin bir yara açtı.”
“Sizleri kurtaramadık… Bizleri affedin.”
“Bize boş gözlerle bakan o canlar da bizim üzüntümüzü, aczimizi, elimizden bir şey gelmeyişini sanki anlıyorlardı. Onlara sahip çıkamadık. Sessiz kaldık değil; çoğu zaman gücümüz yetmedi. Bunun acısını yüreğimizde taşıyoruz.”
Mısırlı, yaban hayatına yönelik bu uygulamaların toplumsal vicdanı daha da yaraladığını belirterek şöyle devam etti:
“Bugün sokaktaki canı koruyamayan anlayış, şimdi dağdaki yaban keçisinin yaşamını da paraya bağlıyor. Bu toplumun vicdanına bunu yaşatanlar, bu canların yok oluşuna emir verenler, kendilerini bu ülkenin mutlak hâkimi sananlar, bir gün mutlaka ilahi adalet önünde bunun hesabını vereceklerdir.”
Açıklamasının sonunda tüm kamuoyuna ve yetkililere çağrıda bulunan Mısırlı, hukuki mücadele başlatacaklarını belirterek şunları söyledi:
“Bir canlının yaşamı ihale konusu olamaz. Doğanın gerçek sahipleri satılık değildir. Dernek olarak bu ihalenin iptali için tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.”
“Bugün susarsak yarın çocuklarımıza, torunlarımıza bu utancı anlatamayız. Herkesi bu katliam düzenine karşı ses çıkarmaya, vicdanı ve yaşam hakkını savunmaya davet ediyoruz.”
BASTET SOKAK HAYVANLARI TETKİK TEDAVİ KORUMA VE YAŞATMA DERNEĞİ
Başkan: Fikret Mısırlı