Londra'da Nevruz: İran diasporası, ülkedeki savaşın yasına rağmen baharı karşıladı
Video. 20 Mart’ta Londra'nın kuzeyinde yaşayan İran diasporası üyeleri, İran’daki süren savaşa duyulan kaygıya rağmen Fars Yeni Yılı Nevruz’u kutlamak için bir araya geldi.
Finchley gibi semtlerde, bahar ekinoksu yaklaşırken esnaf ve aileler geleneksel Haft Sin masalarını hazırlıyordu. Sıklıkla “Küçük Tahran” olarak anılan mahalle, Ballards Lane boyunca sıralanan İran marketleri, fırınları ve lokantalarıyla Londra’daki İran topluluğunun gücünü yansıtıyor; Farsça tabelalar ve taze pişen nân kokusu, memleket havası estiriyor.
Bazı sakinler, Tahran’dan gelen haberler arasında akrabalarını etkileyen grevler ve iletişim kesintileri bulunsa da kutlamanın hâlâ vazgeçilmez olduğunu söylüyor.
3000 yılı aşkın süredir kutlanan bu bayram, baharın başlangıcını simgeliyor ve genellikle seyahatlerin ve kalabalık buluşmaların yaşandığı bir dönem oluyor. Bu yıl ise Londra’daki birçok etkinlik, mahalle şenlikleri ve konserler de dahil, daha sakin bir tonda sürüyor.
Avrupa genelinde ve ötesinde, İranlılar Şubat sonundan bu yana 1300’den fazla kişinin hayatını kaybettiğinin bildirildiği İran’daki gelişmeleri izlerken, geleneklerini de buna göre uyarlıyor.