Konut satışları şubatta yüzde 5,9 arttı
Türkiye genelinde Şubat 2026’da konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artarak 124 bin 549 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Konut ve İş Yeri Satış İstatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2026 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artarak 124 bin 549 olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde ise konut satışları yüzde 0,6 artışla 236 bin 29 oldu.
Şubat ayında ilk el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artarak 37 bin 785’e yükseldi. İkinci el konut satışları ise yüzde 6 artışla 86 bin 764 olarak kaydedildi. Toplam satışlar içinde ilk el konutların payı yüzde 30,3, ikinci el konutların payı ise yüzde 69,7 oldu.
İpotekli konut satışlarında artış
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 artarak 25 bin 35 oldu. Diğer konut satışları ise yüzde 0,5 azalarak 99 bin 514 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 20,1, diğer satışların payı yüzde 79,9 olarak hesaplandı.
Takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ilk el konut satışları yıllık bazda yüzde 5,8, ikinci el konut satışları ise yüzde 5,9 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise ilk el konut satışları bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalırken ikinci el satışlar yüzde 2,9 arttı.
Yabancılara 1506 konut satıldı
Yabancılara yapılan konut satışları Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalarak bin 506 oldu. Bu satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 1,2 olarak gerçekleşti.
Ocak-Şubat döneminde yabancılara yapılan konut satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 azalarak 2 bin 812’ye geriledi. Şubat ayında yabancılara en fazla konut satışı 191 ile Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapılırken, bunu 131 ile İran ve 106 ile Irak vatandaşları takip etti.
İş yeri satışları yüzde 1,1 azaldı
Türkiye genelinde iş yeri satışları Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 azalarak 15 bin 69 oldu. Ocak-Şubat döneminde ise iş yeri satışları yüzde 7,2 düşüşle 28 bin 336 olarak kaydedildi.
Şubat ayında ilk el iş yeri satışları yüzde 5,2 azalarak 3 bin 981 olurken ikinci el satışlar yüzde 0,4 artarak 11 bin 88’e çıktı.
İpotekli iş yeri satışları aynı dönemde yüzde 62,8 artışla 692’ye yükselirken diğer iş yeri satışları yüzde 3 azalarak 14 bin 377 olarak gerçekleşti. (İLKHA)