Kırmızı Alarm Saatte 200 Km'ye Ulaşması Bekleniyor! Dikkat Türkiye'nin İlk Kasırgası Olabilir

Akdeniz ve Ege’de son günlerde büyük bir meteoroloji hareketlilik yaşanıyor. Tahmin modellerine göre İtalya ile Yunanistan arasında yer alan İyon Denizi üzerinde hafta sonu kasırga oluşacak.

27 Eyl 2018 - 17:41 YAYINLANMA
13 Mar 2026 - 11:57 GÜNCELLEME
Kırmızı Alarm Saatte 200 Km'ye Ulaşması Bekleniyor! Dikkat Türkiye'nin İlk Kasırgası Olabilir

Saatte 100 - 200 km'lik hıza ulaşması beklenen kasırganın Yunanistan’ın güneyinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket etmesi halinde Türkiye'nin ilk kasırgası olabileceği öngörülüyor. 

 

Akdeniz'de oluşan ve saatteki hızı 200 kilometereye kadar çıkması beklenen kasırganın Türkiye'yi de etkisi altına alabileceği öngörülüyor. Tahminlere göre İyon Denizi üzerinde hafta sonu kasırga oluşacak. 28 Eylül Cuma günü sürekli rüzgarlarla birlikte İyon Denizi üzerinde güçlenecek olan kasırga 29 Eylül Cumartesi gününden itibaren Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket edecek.

28 Eylül Cuma günü sürekli rüzgarlarla birlikte İyon Denizi üzerinde güçlenecek olan kasırga 29 Eylül Cumartesi gününden itibaren Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket edecek. Kasırganın 30 Eylül Pazar günü  Kıyı Ege’de rotası tam belli olmamakla birlikte Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Muğlaarasından kıyı şeridinden giriş yapması bekleniyor. Kasırga sürekli esen rüzgar ile (saatteki hızı 100 kilometre ve 200 kilometre arası) İyon Denizi’nden Ege – Akdeniz’e doğru hareket ederek etkisini gösterecek. Büyük tehlike içeren kasırga; kuvvetli rüzgarları, aşırı yağmurları ve Ege ile Akdeniz’de beklenen dalga yüksekliği ile Cumartesi Yunanistan’ın güney kıyılarında; Pazar ve Pazartesi ise Türkiye’nin Ege kıyılarında büyük risk taşıyor.

 
 

'KASIRGA DAHA DA KUVVETLENEBİLİR' 

Kasırganın rotası tam belli olmamakla birlikte tahmin modellerinde ağırlıklı Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi gözükmektedir. Ancak bazı tahmin modelleri kasırganın etkilerini Türkiye için daha da kuvvetlendirerek Mora yarımadası ile Girit adası arasındaki bölgeden gireceğini, bu şekilde Yunanistan’da kara ile temas etmeden doğrudan Türkiye sahillerine 2. kategoride bir kasırga olarak gelebileceğine dikkat çekiyor. 

AŞIRI YAĞIŞ VE RÜZGARA DİKKAT!
Kasırganın İyon Denizi üzerinden hareket ederek Kıyı Ege sahiline girmesi bekleniyor. Şayet tahmin modellerinde beklenen tablo gerçekleşirse Kıyı Ege sahil şeridinde çok kuvvetli rüzgarların yanında aşırı yağış da görülecek. İzmir gibi birçok Kıyı Ege sahil şeridinde birkaç saat içerisinde metrekareye yer yer 100 kilogram ve üzeri yağış düşebilir. Muhtemel aşırı yağış sebebiyle sahil şeridinde yer alan şehirlerde kara ile deniz birleşmeleri yaşanabilir. Ayrıca kasırga İzmir’de bofor rüzgar ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetinde (115-140 km/sa) rüzgara neden olabilir.

 

 

KASIRGANIN ETKİLERİ MARMARA’DA DA GÖRÜLEBİLİR!
Kasırga, Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket ederek, Türkiye’de Kıyı Ege ile Marmara Bölgesi’nde aşırı yağışlara neden olabilir. 

Tahmin modellerine göre 30 Eylül Pazar ve 1 Ekim Pazartesi günleri Kıyı Ege ile Marmara Bölgesi’nde kısa süre içerisinde yer yer 100 kilogram ve üzeri yağış düşecek. Tahminlerdeki bu yağış miktarı kuvvetli rüzgarın yanında birçok şehirde sel ve su baskınlarına neden olabilir. Kasırganın fırtınanın yanında nasıl yağış bıraktığı yukarıdaki animasyonda çok net belli olmaktadır. 

AĞAÇLAR DEVRİLDİ

Öte yandan İzmir’de, şiddetli fırtına nedeniyle kent genelinde birçok farklı noktada ağaçlar devrildi. 

Edinilen bilgiye göre, kent genelindeki şiddetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle kent genelinde ağaçlarda devrildi. Belediye ekipleri, koordineli bir şekilde çalışarak şiddetli fırtınaya dayanamayarak devrilen ağaçlara müdahalede bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine söz konusu adreslere intikal eden ekipler, ağaçları bulundukları noktalardan kaldırarak herhangi bir kaza olmasını önledi. Fırtınanın sebep olduğu olaylara müdahale eden belediye ekipleri, sabahın ilk ışıklarına kadar nöbetini sürdürdü.

 

 

BAKAN HAZIRLIKLARI SORDU

Öte yandan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, hafta sonu beklenen ve Türkiye’de ilk kez görülecek olan kasırgaya yönelik alınan önlemler ile yapılan hazırlıkların açıklanmasını, kamuoyunun konuyla ilgili bilgilendirilmesini istedi.

 

Küresel tahmin sistemlerindeki modellere göre Türkiye’ye afet boyutunda hasarlar verebilecek bir meteoroloji olayı yaklaşıyor.

Akdeniz’in orta kesimlerinde etkili olan ‘Mediterranean’ ve ‘hurricanes’ kelimelerin birleşiminden oluşan ‘Tropical Medicane’ adı verilen kasırga Türkiye’de ilk kez görülecek.

Buna göre; eğer İyon Denizi üzerindeki kasırga yönünü değiştirmezse 30 Eylül Pazar günü Ege kıyılarına ulaşması ve Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Balıkesir kıyıları hattında büyük tehlike oluşturması bekleniyor. Kasırga’nın Ege Bölgesi’nin geçtikten sonra ise Marmara Denizi üzerinden İstanbul’u etkileme ihtimali bulunuyor.

Cumartesi günü Yunanistan’ın güneyine ulaşacak olan kasırga, Yunanistan’da hiçbir kara parçasına yükünü boşaltmadan Türkiye kıyılarına erişirse tehlikenin beklenenden daha büyük olacağı, rüzgarlarla beraber metrekareye 100 kilogram dolaylarında yağışı getirmesi tahmin ediliyor.

Hızının 150 kilometreyi aşması beklenen rüzgârın, kıyılarda yağışlarla beraber metrelerce yükseklikte dalgalara sebep olması ve İzmir’de bofor rüzgar ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetine ulaşması bekleniyor.

 

Konuyu meclis gündemine taşıyan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı tehlikeye yönelik alınan önlemler ile yapılan hazırlıkların açıklanmasını ve kamuoyunun konuyla ilgili bilgilendirilmesini istedi.


CHP’li Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu:

1 – Ülkemizde ilk kez görülecek olan, başta İzmir, Muğla, Aydın, Çanakkale ve Balıkesir illerinin etkileneceği ve İstanbul’a da ulaşması tahmin edilen ‘Tropical Medicane’ adlı kasırgaya yönelik hazırlık yapılmış mıdır?

2 – Vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması başta olmak üzere, ülkemizi bekleyen tehlikeye dair alınan önlemler nelerdir? Konuyla ilgili acil eylem planınız nedir?

3 – Küresel ısınma ve dünyadaki iklim değişiklikleri hareketlerinin takip edildiği varsayılarak, evrensel ve bilimsel veriler/bilgiler ışığında bu konuda ülkemizin karşı karşıya kalacağı tehlikelere dair tespit, önlem ve eylem politikaları üzerine hangi çalışmalar yapılmaktadır?

 

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: