İran, Hürmüz Boğazı'na abluka uyguladı! Tanker trafiği durdu
Hürmüz Boğazı'nda petrol sevkiyatı durdu. Uzmanlar küresel enerji arzının tehlikede olduğunu belirtiyor.
Hürmüz Boğazı'nda petrol sevkiyatı durdu. Uzmanlar küresel enerji arzının tehlikede olduğunu belirtiyor.
Bölgede tırmanan askeri gerilim nedeniyle, bugün dünyanın en kritik su yollarından biri olan Hürmüz Boğazı'nda tanker trafiği durma noktasına gelmişti.
Bazı petrol ve ticaret şirketleri, güvenlik riskleri sebebiyle bölge üzerinden yapılan sevkiyatları geçici olarak askıya aldığını duyurdu.
Son olarak İran Haber Ajansı "Fars", İran'ın Hürmüz Boğazı'na abluka uyguladığını açıkladı.
Bu aşamadan sonra dünyanın petrol tedarikinde ciddi gecikmelerle karşı karşıya kalabileceği değerlendiriliyor.
GEMİLER GÜVENLİ LİMANLARDA BEKLETİLECEK
Reuters haber ajansına konuşan büyük bir ticaret şirketinin üst düzey yöneticisi, mevcut riskler nedeniyle gemilerini birkaç gün daha bulundukları yerlerde tutma kararı aldıklarını belirtti.
Şirketler, çatışma ortamı durulana kadar tankerlerin açık denize çıkmasını engelleyerek olası saldırıların önüne geçmeyi hedefliyor.
GÜNLÜK 20 MİLYON VARİLLİK SEVKİYAT RİSK ALTINDA
Arap Yarımadası ile İran arasında yer alan Hürmüz Boğazı, küresel petrol ticaretinin ana damarı olarak kabul ediliyor. Boğaz üzerinden günlük yaklaşık 20 milyon varil ham petrol ve türevleri taşınıyor.
Uzmanlar, bu stratejik güzergahta yaşanacak herhangi bir uzun süreli aksamanın, küresel enerji piyasalarında arz şokuna ve fiyatlarda sert yükselişlere yol açacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
Kaynak: Ensonhaber Haber Merkezi