İran: Avrupa’nın müdahalesi savaş ilanı sayılır
Uyarı, İran yapımı saldırı İHA'larının Güney Kıbrıs’ta İngiltere'ye ait Akrotiri üssünü hedef almasının ardından geldi. Saldırı sonrası İngiltere, Yunanistan, Almanya ve Fransa Güney Kıbrıs’ın savunmasını güçlendirme sözü vermişti.
Tahran yönetimi, Avrupa ülkelerini İran savaşına dahil olmamaları konusunda uyardı. Birden fazla Avrupa ülkesinin İran’ın füze kapasitesine karşı “savunma amaçlı adımlar” atabileceğini açıklamasının ardından yapılan uyarıda, böyle bir hamlenin doğrudan provokasyon olarak görüleceği ve İran’ın misillemelerinin Avrupa şehirlerini de kapsayacak şekilde genişletileceği belirtildi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, “Bu bir savaş eylemi olur. İran’a karşı atılacak her adım saldırganlarla işbirliği olarak değerlendirilir ve savaş ilanı sayılır,” dedi. Bekayi, “Savunma adı altında İran’ın karşılık verme kapasitesini ortadan kaldırmak istemek kabul edilemez,” ifadelerini kullandı.
Akrotiri saldırısı ve Avrupa’nın tepkisi
Uyarı, İran yapımı saldırı İHA'larının Güney Kıbrıs’ta İngiltere'ye ait Akrotiri üssünü hedef almasının ardından geldi. Avrupa Birliği üyesi Güney Kıbrıs’ta bulunan üsse yönelik saldırının Lübnan’dan, muhtemelen Hizbullah tarafından gerçekleştirildiği değerlendiriliyor.
Saldırı sonrası İngiltere, Akrotiri’deki savunma önlemlerini güçlendirdi. İngiliz basını, Başbakan Keir Starmer’ın Doğu Akdeniz’de konuşlu bir savaş gemisini bölgeye sevk etmeyi değerlendirdiğini yazdı.
Yunanistan, Almanya ve Fransa da Güney Kıbrıs’ın savunmasını güçlendirme sözü verdi. Yunanistan ve Fransa bölgeye fırkateyn gönderirken, Atina ayrıca F-16 savaş uçakları konuşlandırdı.
NATO: “İttifak Doğrudan Dahil Değil”
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifakın Ortadoğu’daki çatışmaya doğrudan taraf olmadığını ancak gerekirse NATO topraklarının “her karışını” savunacağını söyledi.
Kuzey Makedonya ziyareti sırasında konuşan Rutte, İran’ın bölge için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, ülkenin nükleer ve balistik füze kapasitesine yaklaşmasının Avrupa açısından da risk yarattığını ifade etti. Rutte, İran lideri Ali Hamaney’in öldürülmesine atıfta bulunarak, İran’ın nükleer ve balistik kapasitesinin zayıflatılmasının bölgesel güvenlik açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Rutte, operasyonun ABD ve İsrail tarafından yürütüldüğünü, bazı müttefiklerin destek sağladığını ancak bunun ikili anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştiğini vurguladı.
Fransa’dan nükleer caydırıcılık hamlesi
Diğer yandan dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kıtaya yönelik çok yönlü tehditler karşısında Fransa’nın nükleer kapasitesini artırma talimatı verdiğini açıkladı. Paris yönetimi, Fransız nükleer caydırıcılık unsurlarının Avrupa genelinde konuşlandırılmasına yönelik bir program başlatmayı planlıyor.
İngiltere, Almanya ve Hollanda dahil sekiz ülkenin Fransız nükleer caydırıcılık kapasitesine ev sahipliği yapma konusunda ilgi gösterdiği bildirildi.
Avrupa ülkeleri savunma hazırlıklarını artırırken, Tahran’ın uyarıları çatışmanın Ortadoğu sınırlarını aşarak Avrupa güvenliği açısından da yeni bir risk alanı oluşturduğunu ortaya koyuyor.