Hürmüz'de "mayın saldırısı" iddiası yalan çıktı: Görüntüler yapay zekâ ürünü
Sosyal medyada hızla yayılan ve İran İslam Cumhuriyeti'nin Hürmüz Boğazı'nda Amerikan gemilerini hedef aldığı iddiasını taşıyan görüntülerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.
Son günlerde sosyal medyada milyonlarca kez izlenen videolarda, İran İslam Cumhuriyeti'nin Hürmüz Boğazı'nda deniz mayınlarıyla Amerikan gemilerine saldırdığı öne sürüldü. Farklı açılardan çekilmiş gibi sunulan ve canlı yayın havası verilen görüntüler, kısa sürede geniş kitlelere ulaştı.
Ancak yapılan incelemeler, söz konusu videoların gerçek bir saldırıyı yansıtmadığını ortaya koydu. Görüntülerin yapay zekâ teknolojisiyle üretildiği, özellikle suyun patlamalara verdiği tepkideki tutarsızlıklar ve ses-görüntü uyumsuzluklarıyla tespit edildi.
Analizlerde ayrıca gemi detaylarında ve insan yüzlerinde tekrar eden görsel hatalar dikkat çekti. Açık denizde bulunması mümkün olmayan bazı unsurların görüntülerde yer alması da iddiaların sahte olduğunu güçlendirdi.
Öte yandan uluslararası denizcilik otoriteleri ve askeri kaynaklardan da herhangi bir saldırıya ilişkin resmî açıklama gelmedi. Böylesi kritik bir geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı'nda yaşanacak bir saldırının anında rapor edilmesi gerektiği vurgulanırken, bu yönde hiçbir uyarının yapılmamış olması iddiaların asılsız olduğunu ortaya koydu.
Tüm bu bulgular, sosyal medyada yayılan "İran mayın saldırısı" söyleminin gerçeği yansıtmadığını ve manipülasyon içerdiğini gözler önüne serdi. (İLKHA)