Hürmüz krizi tekstil sektörüne yaradı
Orta Doğu’da yaşanan gerilim tekstilde talebi Türkiye’ye kaydırdı. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Fevzi Çondur, tekstil sektörünün 20-25 günde 3-4 aylık sipariş aldığını belirtti. Çondur, “Rakip ülkeler üretim ve teslimat sorunları yaşayınca siparişler Türkiye’ye kaydı” dedi.
İzmir’de düzenlenen 8. Ulusal Pamuk Zirvesi’nde küresel tekstil piyasalarında yaşanan sert dönüşümün etkileri masaya yatırıldı. Orta Doğu’da ABD/İsrail-İran hattında tırmanan gerilim ve Hürmüz Boğazı çevresindeki risklerin, enerji fiyatları üzerinden tekstil ham maddelerini doğrudan etkilediği belirtildi. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Fevzi Çondur, tekstil sektöründe son haftalarda olağanüstü bir sipariş artışı yaşandığını açıkladı. Çondur, normal şartlarda 3-4 aya yayılan üretim kapasitesini dolduracak büyüklükte siparişin yalnızca 20-25 gün içinde geldiğini belirterek, "Son 20-25 günde 3-4 aylık çalışmayı karşılayacak ciddi bir sipariş akışı oluştu" dedi.
SENTETİK ELYAF MALİYETLERİ FIRLADI
Çondur, petrol fiyatlarındaki artışın tekstilde yaygın kullanılan sentetik elyaf maliyetlerini sert şekilde yukarı çektiğini söyledi. Savaş öncesinde kilogramı ortalama 1 dolar seviyesinde olan sentetik elyaf fiyatlarının 1,70 dolara kadar yükseldiğini belirten Çondur, bu yaklaşık yüzde 70’lik artışın sektör dengelerini değiştirdiğini vurguladı. Artan maliyetler nedeniyle üreticilerin yeniden doğal pamuğa yöneldiğini ifade eden Fevzi Çondur, "Yaşanan bu gerilim nedeniyle 3 yıldır değişmeyen pamuk fiyatları yukarı yönlü hareket ediyor. Tekstil sektörü sentetik elyaftan doğal pamuğa yöneldi" dedi. Çondur, Hürmüz Boğazı kaynaklı risklerin petrol arzını tehdit etmesinin, sentetik elyaf fiyatlarını doğrudan etkilediğini ve küresel tedarik zincirinde kırılmalara neden olduğunu dile getirdi.
SİPARİŞLER ÜLKEMİZE YÖNELDİ
Enerjiye bağımlı üretim yapan bazı ülkelerin siparişleri karşılamakta zorlandığını belirten Çondur, bu durumun Türkiye tekstil sektörüne olumlu yansıdığını söyledi. Çondur, "Rakip ülkeler üretim ve teslimat sorunları yaşayınca siparişler Türkiye’ye kaydı” ifadesini kullandı.
Fevzi Çondur ayrıca Ege Bölgesi’nde baraj doluluk oranlarının son iki yıla göre daha iyi seviyelere ulaştığını, 2026 üretim sezonu için ciddi bir su kısıtı beklenmediğini söyledi. Ancak su kullanımında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak "vahşi sulamadan kaçınılmalı" uyarısında bulundu.
Doğal ve kaliteli üretim en büyük avantajımız
ÇUKOBİRLİK Şanlıurfa Kooperatifi Başkanı Selahattin Güneş ise Türkiye’nin pamuk üretiminde güçlü konumuna dikkat çekti. Güneş, üretimin yaklaşık yüzde 45’inin Şanlıurfa’da gerçekleştiğini belirterek bölgenin stratejik rolüne işaret etti. Güneş, Türkiye’nin dünyada GDO’suz pamuk üreten üç ülkeden biri olduğunu vurguladı. Selahattin Güneş, “Türkiye’nin doğal ve kaliteli üretimi büyük bir avantaj. Bunu daha iyi değerlendirmeliyiz” dedi. Sektör temsilcileri, küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmanın devam etmesi halinde pamuk talebindeki artışın orta vadede fiyatları da kalıcı olarak yukarı çekebileceği görüşünde birleşiyor.ASELSAN'ın yakın hava savunma çözümü sahaya çıktı: Mini ve mikro İHA'ları etkisiz hale getirdi
Günde 1 tane üretiyor 4 bin TL'ye satıyor: Kimse bu işi öğrenmek istemiyor
Hürmüz krizi otel terliği üreticilerini etkiledi: 'Ham maddesi petrol'