Ete Tavan Fiyat Geldi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin çift haneli gıda enflasyonunda etkili olan et fiyatlarını kontrol altına alabilmek için kıymada 32 TL, kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat uygulanması konusunda sektör temsilcileriyle mutabakata vardıklarını söyledi.
Bakan Çelik, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, sektör temsilcileri ile kırmızı et fiyatlarını ve et ithalatını değerlendirdiklerini dile getirdi.Et fiyatlarındaki spekülatif hareketlere karşı ithalat yapılmasına imkân sağlayan Bakanlar Kurulu kararının alındığını, ihtiyaç olduğunda onbinlerce ton et ithal edebileceklerini hatırlatan Çelik arzularının ithalat olmadığı, orta ve uzun vadede hayvancılığı destekleyerek et fiyatlarının aşağı çekilmesini hedeflediklerini belirtti. Çelik, kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23.3 lira, yağlı karkas etin tavan fiyatının 21.8 lira olmasına ilişkin de sektör yetkilileriyle fikir birliğine varıldığını da söyledi.Merkez Bankası verilerine göre kırmızı ette fiyat artışı 2015 yılında yüzde 21’e ulaştı. Gıda fiyatlarında yıllık yükseliş yüzde 11.69’a ulaştı.
Bakan Çelik, şu anki çalışmalarının fiyatlara müdahale anlamına gelmediğini belirterek, söz konusu tavan fiyatları 5 - 6 aylık bir süre birlikte izleme kararı aldıklarını, haziran veya temmuzda sektör temsilcileri ile bir araya gelerek gelişmeleri değerlendireceklerini bildirdi.Yüzde 10 ucuzlarToplantıya katılan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Bakan Çelik’in önceki günlerde kırmızı ete ilişkin açıklamalarının fiyatları yüzde 10 civarı geri çektiğini vurgulayarak, et fiyatlarında istikrar için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.Yalçındağ, bu yeni tavan fiyatların uygulanması halinde kasaptaki etin fiyatında yaklaşık 10’luk bir gerileme olacağını dile getirerek, karkas et fiyatlarının 3 lira geri geldiği bir ortamda reyondaki et fiyatlarını 5 lira geri çektiklerini söyledi.