Çiğli Halk Eğitimden ‘Osmanlıdan Günümüze Esintiler’ Defilesi
Çiğli Zeytinli Parkta düzenlen Çiğli Halk Eğitim Müdürlüğü Yıl boyunca öğrencilerinin el emeği göz nuru döktükleri ‘Osmanlıdan Günümüze Esintiler’ adlı defile Çiğli’de yankı uyandırdı.
REMZİ YILDIRIM
Çiğli Zeytinli Parkta düzenlen Çiğli Halk Eğitim Müdürlüğü Yıl boyunca öğrencilerinin el emeği göz nuru döktükleri ‘Osmanlıdan Günümüze Esintiler’ adlı defile Çiğli’de yankı uyandırdı.
Muhteşem ezgiler eşliğinde gerçekleştirilen defile de Çiğli protokolü katılırken Çiğli halkının ilgisi büyük oldu. Çiğli Halk Eğitim Müdürlüğü Osmanlıdan Günümüze Esintiler adlı defile öncesi açılış konuşması yapan Çiğli Halk Eğitim Müdüresi Saniye Buki, dokuma sanatının insanlık tarihinde çok önemli bir yer tutuğunu söyledi.
Müdüre Buki; “ Hint kumaşı gerek dokunurken işlenirken olsun tüm dünyada önemli bir yeri vardır. Osmanlı Sarayının giysileri hanedan kumaşlarından hazırlanırdı. Bir Osmanlı geleneği olarak, ölen padişahın tüm giysileri bir bohçaya konularak, silahlıklarda saklanırdı. Bu nedenle defilemizin manevi değeri çok büyüktür. İşte bugün Topkapı Müzesinde bulunan Padişah elbiseleri, dünyanın en zengin koleksiyonlardan birisidir. Büyük Atatürk’ün emri ile Topkapı sarayı müze olarak halka açıldığı zaman, bu giysiler silahtar hazinesinde bulundu. Osmanlı devrinde giyim konusunda ilk devrim, padişah 2. Murat zamanında yapıldı. 1925 yılında sarık ve cübbe yasaklandı. 24 Ağustos 1925 yılında Kastamonu belediyesine şapka ile çıkarak devrimini başlattı. Bu defilemizde karşılığı hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz öğretmen arkadaşlarımızın katkıları için çok teşekkür ediyorum” dedi.