California Valisi'nden Avrupa'ya 'Trump' çağrısı: 'Nezaketi bırakın'

California Valisi Gavin Newsom, Davos'ta Avrupalı liderlere seslenerek, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland talebine karşı 'omurgalı' durmalarını istedi. Newsom, Trump'ın 'zayıf' olduğunu belirterek, 'Nezaketi bırakın, yüzüne yumruk atın,' dedi.

20 Oca 2026 - 22:01 YAYINLANMA
California Valisi'nden Avrupa'ya 'Trump' çağrısı: 'Nezaketi bırakın'

California Valisi Gavin Newsom, salı günü İsviçre'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (Davos) gazetecilere verdiği demeçte, Avrupalıların ABD Başkanı Donald Trump'a karşı Grönland konusunda "nezaketi bırakmaları" gerektiğini söyledi.

Newsom, Avrupalı liderlere "omurgalı olmaları" ve Trump'ın "yüzüne yumruk atmaları" çağrısında bulundu.

Demokrat politikacı, Davos'taki muhabirlere yaptığı açıklamalarda, Trump'ı "zayıf" olarak nitelendirdi ve Avrupa Birliği'nin ABD liderine karşı "agresif davranmaları" gerektiğini savundu.

Newsom, ABD Başkanı'nın karakteri hakkında analizlerde bulunarak, "O zayıflıkları kullanmakta iyidir, ancak yüzüne yumruk yediğinde geri adım atar," dedi.

Avrupalı müttefiklere seslenen Newsom, "Her tarafı idare edemezsiniz. Nezaket bu kadar yeter. Onu yatıştırmaya çalışmayı bırakın. Ateşe ateşle karşılık verin," ifadelerini kullandı.

Trump'ın Grönland'ı satın alma teklifini "delilik" olarak nitelendiren Vali, buna rağmen ABD Başkanı'nın bölgeyi "askeri yollarla" ele geçirmeye çalışmayacağını belirtti. Newsom sözlerine şöyle devam etti: "Grönland'daki tüm bu girişim saçma ve insanlar neyle karşı karşıya olduklarını anlamalı, dik ve sağlam durmalı, omurgalı olmalı ve tek bir sesle konuşmalı."

Çarşamba günü küresel elitlerin yıllık toplantısında konuşacak olan ABD Başkanı Trump, Danimarka toprağının ABD ulusal güvenlik çıkarları için hayati önem taşıdığını söyleyerek, Grönland'ı devralma talebiyle transatlantik ittifakını sınamıştı.

Avrupa Birliği, Trump'ın Danimarka'yı destekleyen sekiz Avrupa ülkesine vergi tehdidinde bulunmasının ardından karşı önlemleri değerlendiriyor. Washington ise herhangi bir misillemenin "akılsızca" olacağını belirtmişti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, siyasi ve iş dünyası elitlerinin toplantısında AB'nin yanıtının "tavizsiz, birleşik ve orantılı" olacağını söyledi.

Danimarka hükümeti tarafından salı günü yapılan açıklamada, Grönland’ın güvenliği ve ekonomik meselelerinin ABD ile görüşülebileceği, ancak egemenliğin tartışmaya kapalı olduğu vurgulandı.

Başbakan Mette Frederiksen, salı günü parlamentoda yaptığı konuşmada, “Her şeyi müzakere edebiliriz,” ifadesini kullandı.

Frederiksen, "Ancak en temel değerlerimizi, egemenliğimizi, ülkelerimizin kimliğini ve sınırlarımızı müzakere edemeyiz. Demokrasimizi müzakere edemeyiz," dedi.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: