Avrupa’da yer altı gaz depoları tarihi dip seviyeyi gördü
Gazprom, Alman yer altı depolarında gaz doluluğunun yüzde 25’in altına inerek tarihsel dip seviyeyi gördüğünü, LNG tedarikindeki aksamalar nedeniyle Avrupa’da kışın son aylarının ve yaz dolum sürecinin son derece zor geçeceği uyarısı yaptı.
Gazprom açıklamasında, “Gas Infrastructure Europe’tan (Avrupa Gaz Altyapısı Birliği) alınan bilgilere göre, 12 Şubat itibarıyla Almanya'nın yer altı depolama tesislerinde gaz rezervlerinin yüzde 25'inden azı kaldı. Bu, söz konusu dönem için tüm gözlem tarihinin en düşük doluluk oranı oldu” denildi.
Alman depolarında kış için hazırlanan tüm gazın tükendiğini açıklayan Gazprom, şimdi önceki yıllara ait rezervlerin kullanıldığını belirterek, “Alman terminallerine sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikindeki aksamalar durumu daha da kötüleştiriyor” açıklamasını yaptı.
Avrupa genelinde kış ısıtma sezonunun son aylarının zor geçeceği uyarısı yapan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, “Piyasadaki mevcut durum son derece gerilimli olarak nitelendirilebilir. Yaz aylarında Avrupa'daki yer altı doğalgaz depolama tesislerinin dolmasını sağlanmak çok zor olacağı net” dedil
Eski İtalyan Başbakanı ve eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin 2024 yılının sonunda Avrupa Komisyonu Başkanı için hazırladığı raporda, Rus yakıtının başarılı bir şekilde ikame edildiği yönündeki iddialara rağmen, AB enerji piyasasının temel sorunlarla ve doğal kaynak kıtlığıyla karşı karşıya olduğu belirtilmişti.
AB'deki doğalgaz fiyatlarının ABD'dekinden dört ila beş kat daha yüksek olduğuna dikkat çekilmişti.