Afrika'dan Los Angeles 2028 yönetimine 'vize ayrımcılığı' tepkisi
Afrikalı Olimpiyat yetkilileri, Los Angeles 2028 Yaz Olimpiyatları yöneticilerini vize politikaları konusunda sıkıştırdı. Trump yönetiminin olası kısıtlamaları endişe yaratırken, organizatörler Dünya Kupası'nı test süreci olarak gösterdi.
Milano'da düzenlenen Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) toplantısında, Afrikalı üyeler ile Los Angeles 2028 Yaz Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi arasında vize gerilimi yaşandı.
Etiyopya ve Cibuti'den gelen temsilciler, ABD'li yetkilileri 2,5 yıl sonra düzenlenecek oyunlar için taraftarların ve ziyaretçilerin ülkeye nasıl eşit erişim sağlayacağı konusunda soru yağmuruna tuttu.
Los Angeles ekibi, planlarını sunan altı ev sahibi aday arasında ilk sırada yer alsa da, ABD'deki iç siyasi çalkantılar toplantının ana gündem maddelerinden biri haline geldi.
Toplantıda ABD Başkanı Donald Trump'ın adı doğrudan telaffuz edilmedi ancak Başkan Yardımcısı JD Vance'in Milano ziyareti öncesinde, Trump yönetiminin getirdiği seyahat kısıtlamalarının gölgesi salonda hissediliyordu.
Burundi’den IOC üyesi Lydia Nsekera, ABD merkezli Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, vatandaşları ABD’ye girişte kısıtlamalarla karşılaşan birçok ülkeden biri olduklarını belirterek endişelerini şu sözlerle dile getirdi:
"Bu herkes için büyük bir endişe kaynağı. Sadece taraftarlar değil, takım yetkilileri için bile belirsizlik hakim."
Los Angeles 2028 Yaz Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Casey Wasserman, hazırladığı konuşmada sakinleştirici bir ton kullanmaya çalışsa da mevcut jeopolitik gerçekliği inkar etmedi.
Wasserman, "Dünya karmaşık ve öngörülemez. Uluslar içinde ve arasında çatışmalar alevleniyor ve çözülüyor. Bu gerçeğe karşı saf değiliz. Bunu ciddiye alıyoruz ve sorunlarla doğrudan yüzleşeceğiz," dedi.
Toplantıda 100'den fazla IOC üyesine soru sorma hakkı tanındığında, Etiyopyalı üye Dagmawit Girmay Berhane de söz aldı. 175 ülkeden insanın 2028 Yaz Oyunları için bilet talebinde bulunduğunu hatırlatan Berhane, ABD hükümetinin sporculara muafiyet sözü vermesine rağmen taraftarların sıkı vize incelemelerine tabi tutulacağına dikkat çekerek şu soruyu yöneltti:
"Bilet satın alan veya kayıt yaptıran herkesin vize hizmetlerine eşit erişime sahip olmasını nasıl sağlayacaksınız?"
ABD Olimpiyat Komitesi Başkanı ve IOC üyesi Gene Sykes, Dışişleri Bakanlığı'nın Yaz Oyunları'ndaki vize sorunlarını çözmek için Washington'da özel bir ofis tahsis ettiğini belirtti.
Sykes, bu yıl ABD'nin Kanada ve Meksika ile ortaklaşa ev sahipliği yapacağı Dünya Kupası'nın vize işlem sistemleri için kritik bir sınav olacağını vurgulayarak şunları söyledi:
"Yabancı ziyaretçileri spor etkinlikleri için ABD'de ağırlama süreci, daha küçük ölçekte bir deneme sürecinden geçiyor. Bu bize sistemi nasıl optimize edeceğimizi görme fırsatı veriyor."
Cibuti temsilcisi Aicha Garad Ali ise Paris 2024 Olimpiyatları'ndaki uygulamanın Afrikalılar için süreci çok rahatlattığını belirterek, Los Angeles'ın da benzer bir vize elçisi atayıp atayamayacağını sordu.
Ali, "Paris'te bu uygulama Afrikalı sakinler olarak hayatımızı gerçekten kolaylaştırdı," ifadelerini kullandı. Sykes, bu öneriyi kesinlikle değerlendirmeye alacakları sözünü verdi.
'Epstein' baskısı
Toplantının bir diğer dikkat çeken detayı ise Casey Wasserman'ın üzerindeki baskıydı. Jeffrey Epstein ile ilgili yeni hükümet dosyalarının açıklanmasının ardından üyelerle ilk kez bir araya gelen Wasserman, sahnede nazik bir alkışla karşılandı.
Hafta sonu ortaya çıkan belgelerde, Wasserman ile Epstein'in eski kız arkadaşı Ghislaine Maxwell arasındaki 2003 tarihli flört içerikli yazışmalar yer almıştı. Wasserman, cumartesi günü yayınladığı açıklamada bu yazışmalardan dolayı derin üzüntü duyduğunu belirtmişti.
Wasserman, konuşmasında Olimpiyatların dünyayı birleştirici gücüne vurgu yaparak, Los Angeles'ın sadece Amerika'nın değil, dünyanın bir aynası olduğunu savundu ve üyeleri korkutucu senaryolara odaklanmamaya çağırdı.