Afrika Ülkeleri 74 Yıllık Fransız Sömürge Parası CFA Frangını Bırakıyor

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Fildişi Sahili’nin en büyük kenti Abidjan’da düzenlediği ortak basın toplantısında, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) üyesi 8 ülkenin CFA frangı konusunda reform kararı aldığını, 1945’ten bu yana kullandıkları CFA frangını gelecek yıldan itibaren kullanmayacaklarını belirtti.

23 Ara 2019 - 09:43 YAYINLANMA
23 Mar 2026 - 21:04 GÜNCELLEME
Afrika Ülkeleri 74 Yıllık Fransız Sömürge Parası CFA Frangını Bırakıyor

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Fildişi Sahili’nin en büyük kenti Abidjan’da düzenlediği ortak basın toplantısında, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) üyesi 8 ülkenin CFA frangı konusunda reform kararı aldığını, 1945’ten bu yana kullandıkları CFA frangını gelecek yıldan itibaren kullanmayacaklarını belirtti.

"UEMOA ülkeleri, CFA frangını bırakarak eko para birimine geçecek." diyen Ouattara, 8 ülkenin ayrıca Fransa Merkez Bankası ve hazinesi ile teknik bağlarını keserek, yeni para birimini kendilerinin yöneteceğini vurguladı.

Ouattara, ekonun değerinin de CFA frangı gibi euroyla sabitleneceğini kaydetti.

CFA frangının bugüne kadar önemli bir araç olduğunu ifade eden Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı, "Ancak, büyük dinamiğimizi sağlamlaştırmak için daha hırslı reformlar yapmalı, halklarımızın satın alma gücünü korumalıyız." diye konuştu.

 

Döviz rezervlerinin yüzde 50’si artık

Fransa Merkez Bankasında tutulmayacak

Eko sisteminde Fransa, Batı Afrika Merkez Bankası (BCEAO), bankacılık komisyonu ve para politikası konseyinde bulunan temsilcilerini de çekecek. Afrika ülkelerinin döviz rezervlerinin yüzde 50’sinin Fransa Merkez Bankasında tutulması uygulaması da kalkacak.

Diğer yandan, Fransa, kriz durumunda garantör ülke olmayı sürdürecek. Ekoyu kullanan ülkeler, ithalatlarını ödeyemeyecek bir duruma düşerse, Fransa bu ödemeleri yapacak ama para politikası konseyine dönmeye de hak kazanacak.

Sabit parite koşulunun zaman içinde değiştirilebileceği belirtiliyor.

UEMOA ile Orta Afrika Ekonomik ve Parasa

l Topluluğu (CEMAC) üyesi 14 Afrika ülkesi, sömürge döneminden bu yana CFA frangının iki farklı çeşidini kullanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fildişi Sahili'nin Abidjan kentinde

 

Eko sadece, UEMOA üyesi Benin, Burkina Faso, Gine Bissau, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal ve Togo'da kullanıma sokulacak.

 

MACRON SÖMRGECİLİK BÜYÜK HATAYDI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sömürgeciliğin "büyük bir hata" olduğunu söyleyerek tarihte bir sayfayı kapatma çağrısında bulundu.

Uzun yıllar Fransa'nın himayesi altında kalan Fildişi Sahili'ni ziyaret eden lider, burada yaptığı konuşmada kendi ülkesinin hegemonik olarak algılandığını, ülkesinin sömürgeciliğin tuzaklarına düşmesinin bir hata olduğunu söyledi.

Afrika'nın nüfusu açısından genç bir kıta olduğunu belirten cumhurbaşkanı, "Ülkenizin üçte ikisi sömürgeciliğin ne olduğunu asla bilmedi" diye konuştu. Macron Afrikalı genç nesli, ülkesiyle yeni bir dostluk ilişkisi kurmaya davet etti.

Macron'un seçim kampanyası boyunca Fransa'nın Cezayir'i kolonileştirmesinin insanlık suçu olduğunu söylemesi büyük tartışma yaratmıştı.

Fransız lider, 2017 yılında katıldığı bir televizyon programında, Fransa'nın Cezayir'deki uygulamalarını barbarca olarak nitelemiş, "Özür dileyerek geçmişimizle yüzleşmek zorundayız" diye konuşmuştu.

Fransızlara karşı mücadele ettikleri 8 yıl süren bağımsızlık savaşının ardından, 132 yıllık Fransız sömürgesine son veren Cezayir, 1962 yılında bağımsızlığına kavuşmuştu.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: