ABD'den Ruanda ordusuna yaptırım: M23 militanlarına destek suçlaması
Yaptırım kararı, aralarında Ruanda Kara Kuvvetleri Komutanı Vincent Nyakarundi ve Genelkurmay Başkanı'nın da bulunduğu dört üst düzey ismi kapsıyor.
ABD Hazine Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda devam eden çatışmalarda militan M23 grubunu desteklediği gerekçesiyle Ruanda savunma gücüne ve üst düzey askeri yetkililere yaptırım kararı alındığını duyurdu.
Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan metinde, "Ruanda Savunma Kuvvetleri; Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde insan hakları ihlallerinden ve kitlesel bir yerinden edilme krizinden sorumlu olan, ABD ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yaptırım listesine alınmış silahlı grup 23 Mart Hareketi'ni (M23) aktif olarak desteklemekte, eğitmekte ve bu grupla birlikte savaşmaktadır," ifadelerine yer verildi.
Yaptırım kararı, aralarında Ruanda Genelkurmay Başkanı Mubarakh Muganga'nın da bulunduğu dört üst düzey ismi kapsıyor.
Savaşçı sayısı hızla arttı
Kongo hükümeti, ABD ve BM uzmanları, Ruanda'yı M23'ü desteklemekle suçluyor. BM verileri, 2021 yılında yalnızca birkaç yüz üyesi olan grubun, günümüzde yaklaşık 6 bin 500 savaşçıya ulaştığını gösteriyor.
Maden kaynakları açısından zengin olan ve Ruanda sınırında yer alan doğu bölgelerinde, başta M23 olmak üzere 100'den fazla silahlı grup hakimiyet kurmak için birbiriyle mücadele ediyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, bu kronikleşen çatışma ortamı 7 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden olarak dünyanın en büyük insani krizlerinden birini tetikledi.
Anlaşmalara rağmen çatışmalar durmuyor
ABD'nin arabuluculuğunda Kongo ve Ruanda hükümetleri arasında imzalanan anlaşmalara ve isyancılarla devam eden müzakerelere rağmen, bölgedeki çatışmalar birçok sivil ve askeri kayba yol açarak farklı cephelerde sürüyor.
Ruanda hükümet sözcüsü Yolande Makolo, pazartesi günü yaptığı açıklamada yaptırımlara tepki gösterdi.
Makolo, "ABD tarafından bugün açıklanan ve haksız bir şekilde barış sürecinin sadece bir tarafını hedef alan yaptırımlar, gerçeği yanlış yansıtmakta ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki çatışmanın gerçeklerini çarpıtmaktadır," dedi.
Sözcü ayrıca, Kongo hükümetini "ayrım gözetmeksizin" insansız hava aracı (İHA) saldırıları ve kara operasyonları düzenleyerek barış anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.