ABD, zorla çalıştırma konusundaki yetersizlikleri nedeniyle 60 ülkeden gelen mallara %10 veya %12,5 oranında gümrük vergisi uygulanmasını önerdi
Trump yönetimi Salı günü, 60 ülkeden yapılan ithalata %10 veya %12,5 oranında ek gümrük vergisi uygulanmasını önerdi. Yönetim, bu ülkelerin zorla çalıştırma yoluyla üretilen malların ticaretini engellemedeki yetersizliklerinin makul olmadığını ve ABD ticaretini kısıtladığını tespit etmişti.
ABD Ticaret Temsilciliği'nin önerisi, Trump yönetiminin Şubat ayında ABD Yüksek Mahkemesi kararıyla iptal edilen acil durum gümrük vergilerini yeniden yürürlüğe koymaya çalışırken, 301. Madde kapsamındaki haksız ticaret uygulamaları soruşturmasının en son bulgusu niteliğinde.
USTR, Kanada, Ekvador, Avrupa Birliği, Endonezya, Meksika, Pakistan, Arjantin, Bangladeş, Kamboçya, El Salvador, Guatemala, Endonezya, Malezya, Tayvan ve İngiltere'den yapılan ithalata zorla çalıştırma soruşturmasıyla ilgili %10'luk gümrük vergisi uygulayacağına karar verdiğini açıkladı.
Ticaret ajansı, soruşturma yürüttüğü geri kalan 45 ülkeye %12,5 oranında ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı.
ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer yaptığı açıklamada, “En önemli ticaret ortaklarımızın zorla çalıştırma yoluyla üretilen malların ithalatını ele almaması kabul edilemez” dedi. “Bu durum, Amerikalı işçilerin küresel ölçekte eşit olmayan şartlarda rekabet etmek zorunda kalmasına neden oluyor.”
USTR, belirli miktarda giyim ve tekstil ithalatının indirimli gümrük vergisi oranıyla ABD'ye girmesine izin verecek bir tekstil mekanizması önerdiğini de belirtti, ancak gümrük vergileri ve miktarlar açıklanmadı.
Bu açıklama, 20 Şubat'ta Trump yönetimi tarafından uygulanan %10'luk geçici gümrük vergisinin 24 Temmuz'da sona ermesinden önce geldi. 20 Şubat, Yüksek Mahkeme'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası kapsamında uyguladığı gümrük vergilerini iptal ettiği gündü.
Pazartesi günü, ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), Brezilya'nın dijital ticaret uygulamaları ve tercihli gümrük tarifeleriyle ilgili 301. Madde soruşturmasının sonucu olarak birçok Brezilya ürününe %25 gümrük vergisi uygulanmasını önerdi. Ticaret ajansının, Çin dahil 16 ticaret ortağında aşırı endüstriyel kapasite birikimine ilişkin bir başka önemli 301. Madde soruşturmasının sonuçlarını da yakında açıklaması bekleniyor.
Zorla çalıştırma bulgularında USTR, enerji, nadir toprak elementleri ve bazı diğer metaller, sığır eti, kahve, bazı meyve ve sebzeler, ilaçlar, organik kimyasallar ve uçak parçaları dahil olmak üzere bir dizi ürünü gümrük vergilerinden muaf tutacağını belirtti.
USTR, önerilen gümrük vergileri ve diğer telafi tedbirleri hakkında 6 Temmuz'a kadar kamuoyundan görüş alacağını ve 7 Temmuz'da bir kamuya açık duruşma düzenleneceğini açıkladı.