ABD ile İran'ın Hürmüz Boğazı'nın kontrolü için mücadele etmesi nedeniyle Ortadoğu'daki ateşkesin geleceği belirsiz
ABD ile İran'ın Hürmüz Boğazı'nın kontrolü için mücadele ederken Körfez'de çatışmaya girmesinin ardından, Orta Doğu'daki kırılgan ateşkes Salı günü zor bir döneme girdi.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakir Kalibaf, Salı günü sosyal medyada yaptığı paylaşımda, ABD ve müttefiklerinin dört haftadır süren ateşkesi ihlal etmesinin, bu hayati su yolundaki deniz taşımacılığını ve enerji transitini tehlikeye attığını belirtti.
“Henüz başlamamış olsak da, mevcut durumun devam etmesinin ABD için dayanılmaz olduğunu çok iyi biliyoruz,” dedi.
KÖRFEZ'DEKİ SALDIRILAR
ABD ordusu Pazartesi günü, Başkan Donald Trump'ın “Özgürlük Projesi” adını verdiği bir operasyon kapsamında, mahsur kalan tankerlere boğazdan geçmeleri için eşlik etmesi amacıyla donanmayı görevlendirdikten sonra, altı İranlı küçük teknenin yanı sıra seyir füzeleri ve insansız hava araçlarını imha ettiğini açıkladı.
Küresel petrol, gübre ve diğer emtia arzının büyük bir kısmını taşıyan bu dar su yolu, 28 Şubat'ta ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarına başlamasından bu yana fiilen kapalı durumda ve bu durum dünya çapında fiyat artışlarına neden oluyor.
Pazartesi günü Körfez'deki birkaç ticaret gemisi patlama veya yangın vakaları bildirdi; ayrıca, büyük bir ABD askeri üssüne ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bir petrol limanı, İran füzeleriyle ateşe verildi.
İran İslam Devrim Muhafızları, mayın, insansız hava aracı, füze ve hızlı saldırı botları ile tehdit ederek boğazı fiilen kapatırken, ABD ise İran limanlarını abluka altına alarak karşılık verdi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Araqchi, Pazartesi günkü olayların krize askeri bir çözümün olmadığını gösterdiğini söyledi. Pakistan'ın arabuluculuğunda barış görüşmelerinin ilerlediğini belirten Bakan, ABD ve BAE'yi “bataklığa” çekilmemeleri konusunda uyardı.
ABD ordusu, Donanma'nın güdümlü füze destroyerlerinin desteğiyle iki ABD ticaret gemisinin boğazı geçtiğini açıkladı, ancak ne zaman geçtiği konusunda bilgi vermedi.
Bölgedeki ABD kuvvetleri komutanı, filosunun altı adet küçük İran teknesini imha ettiğini söyledi; İran ise bu iddiayı yalanladı. İran medyası, bir askeri komutanın, ABD kuvvetlerinin iki küçük ticari tekneyi hedef alarak beş sivili öldürdüğünü söylediğini aktardı.
İran ayrıca Pazartesi günü, boğaza yaklaşan bir ABD savaş gemisine ateş açarak gemiyi geri dönmeye zorladığını açıkladı. İranlı yetkililer daha sonra bu ateşi uyarı ateşi olarak nitelendirdi.
İki tarafın çelişkili açıklamalar yapması nedeniyle Reuters, boğazdaki olayları bağımsız olarak doğrulayamadı.
Güney Kore, ticari gemilerinden biri olan HMM Namu'nun boğazdayken makine dairesinde patlama ve yangın meydana geldiğini, ancak gemideki hiç kimsenin yaralanmadığını açıkladı. Bir hükümet sözcüsü, yangının bir saldırıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirsiz olduğunu söyledi.
Yine Pazartesi günü, İngiliz deniz güvenliği kurumu UKMTO, BAE açıklarında iki geminin saldırıya uğradığını bildirdi; BAE'li petrol şirketi ADNOC ise boş petrol tankerlerinden birinin İran menşeli insansız hava araçları tarafından vurulduğunu açıkladı.
BAE PETROL LİMANINDA YANGIN
İranlı yetkililer, boğazın ötesine uzanarak BAE kıyı şeridinin uzun bölümlerini de kapsayan ve artık İran kontrolü altında olduğunu iddia ettikleri genişletilmiş bir deniz bölgesinin haritasını yayınladı.
Önemli bir petrol limanı olan Fudceyre’de yangına neden olan saldırı da dahil olmak üzere, BAE topraklarında bir gün süren insansız hava aracı ve füze saldırıları sonrasında BAE, İran’ın saldırılarının ciddi bir tırmanışa işaret ettiğini belirterek, karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.
İran haritasında, her ikisi de Umman Körfezi'nde bulunan ve BAE'nin çatışmanın başlangıcından bu yana abluka altındaki boğazı aşmak için kullandığı Fujairah ve bir başka BAE limanı olan Khorfakkan yer alıyordu.
İran bu limanlara erişimi kontrol altına alabilirse, bu durum Körfez Arap devletinin neredeyse tamamen denizden kuşatılması anlamına gelecektir.
İran devlet televizyonu, askeri yetkililerin “ABD ordusunun maceracılığına” yanıt olarak BAE'ye saldırdıklarını doğruladığını bildirdi.
BAE cumhurbaşkanlığı danışmanı Anwar Gargash Salı günü yaptığı açıklamada, Abu Dabi'nin bölgesel ve diğer müttefiklerinden dayanışma mesajları aldığını ve bu mesajların Körfez'deki “krizin tırmanmasından sorumlu olan saldırganın İran olduğunu teyit ettiğini” söyledi.
BARIŞ ÇABALARI DURDU
Orta Doğu'daki savaş binlerce cana mal oldu ve küresel ekonomiyi altüst etti. ABD'li ve İranlı yetkililer bir tur yüz yüze barış görüşmesi yaptı, ancak daha fazla toplantı düzenleme girişimleri başarısız oldu.
Trump, ABD-İsrail saldırılarının İran'ın nükleer ve balistik füze programları, Hamas ve Hizbullah'a verdiği destek ve “tehditkar faaliyetleri”ni gerekçe göstererek, İran'dan gelen “yakın tehditleri” ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi.
İran devlet medyası Pazar günü, ABD'nin 14 maddelik İran önerisine Pakistan aracılığıyla yanıtını ilettiğini ve İran'ın bunu incelediğini bildirdi. Taraflar ayrıntıları açıklamadı.
Teklif, İran'ın nükleer enerji ve araştırma programlarına ilişkin görüşmeleri, savaşı sona erdirme ve deniz taşımacılığı güvenliği anlaşmaları yapılana kadar ertelemeyi öngörüyor. Trump hafta sonu yaptığı açıklamada, teklifi hala incelediğini, ancak muhtemelen reddedeceğini söyledi.
Yetkililer Reuters'a, son ABD istihbarat verilerinin savaşın başlamasından bu yana İran'ın nükleer programında sınırlı bir hasar olduğunu gösterdiğini söyledi.
Trump, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarını ortadan kaldırarak, bu uranyumu nükleer silah yapabilecek düzeye kadar işleyememesini sağlamak istiyor. İran ise nükleer bomba yapmaya çalıştığını reddediyor.