'3 Temmuz şike kumpası' soruşturmasında TFF eski başkanvekili dahil 4 kişi gözaltına alındı
Şüphelilerin, 3 Temmuz 2011’de Aziz Yıldırım’ın gözaltına alınmasıyla başlayan sürecin akabinde 'Gülen yapılanması'nda yer aldığı belirlenen Mehmet Baransu ile bağlantılı hareket ettikleri iddiasıyla 'FETÖ’ye yardım ve 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçlamalarıyla emniyete götürüldüğü bildirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski Başkanvekili Lütfi Arıboğan ile Ahmet Gülüm, İlhan Helvacı ve Ebru Köksal kamuoyunda "3 Temmuz şike kumpası" olarak bilinen soruşturma kapsamında perşembe günü gözaltına alındı.
Şüphelilerin, 3 Temmuz 2011'de dönemin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın gözaltına alınmasıyla başlayan sürecin devamında, Mehmet Baransu ile irtibatlı hareket ettikleri iddiasıyla "Gülen Yapılanması" olarak bilinen Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yardım" ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlamalarıyla emniyete götürüldüğü belirtildi.
Aynı zamanda 2012 ile 2024 yılları arasında Galatasaray Sportif A.Ş'de Genel Müdürlüğü yapan Lütfi Arıboğan'ın yanı sıra gözaltına alınan diğer isimlerden ikisi de eski TFF yetkilisi.
İlhan Helvacı o dönemde TFF Baş Hukuk Müşaviri, Ebru Köksal ise TFF Genel Sekreteri olarak görev yapıyordu.
Gözaltına alınan diğer isim de mevcut durumda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı olan Ahmet Gülüm.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kamuoyunda "2011 yılında Futbolda Şike Soruşturması" şeklinde anılan, Fenerbahçe Spor Kulübü eski başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere birçok spor camiasından kişiyi hedef alan ve FETÖ/PDY terör örgütü mensubu bir kısım eski kamu görevlilerince usulsüz şekilde yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarla ile ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında adı geçen terör örgütü mensuplarından Mehmet Baransu ile irtibatlı olarak usulsüz işlemlere iştirak ettikleri yönünde şüphe bulunan Lütfi ARIBOĞAN, Ahmet GÜLÜM, İlhan HELVACI ve Ebru KÖKSAL hakkında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Yardım ve Soruşturmanın Gizliliğini İhlal suçlarından savunmalarına başvurulmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır edilmeleri için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne talimat verilmiştir.”
3 Temmuz süreci
Dönemin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın yanı sıra spor dünyasında tanınmış çok sayıda kişinin adının karıştığı soruşturma, şu anda firari durumda olan ve 3 Temmuz 2011'de dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla başlatılmıştı.
Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'de 2010-2011 sezonundaki birçok maçta şike ve teşvik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, bunun için organize suç örgütü kurulduğu iddia edilmişti.3
3 Temmuz 2011'de gözaltına alınan Yıldırım, bir sene hapis yatarken 2 Temmuz 2012'de çıkarıldığı mahkeme tarafından "Spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği" gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış, diğer bazı sanıklar da şike suçundan mahkûmiyet almıştı.
Aziz Yıldırım yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi ve yargılanmasız tutuksuz olarak sürdürüldü.
Yargıtay, Aziz Yıldırım'ın cezasını onamıştı
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 85 sanıkla ilgili verdiği kararın temyiz incelemesini 17 Ocak 2014'te tamamlayarak Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında verilen cezaları onamış, diğer sanıklarla ilgili de onama, bozma ve düşme kararları almıştı.
Aziz Yıldırım, 21 Nisan 2014'te İstanbul 18'inci Ağır Ceza Mahkemesine yeniden yargılanma ve infazının ertelenmesi talebiyle başvurmuştu.
Kendisi ve kulübüne kumpas kurulduğunu öne süren Yıldırım, savunmasında özel yetkili savcılık ve mahkemelerin kaldırılmasını ve "futbolda şike" operasyonu, soruşturması ve kovuşturmasını yürüten dönemin polis yetkilileri, savcı ve hakimlerine yönelik "Paralel Devlet Yapılanması" iddiaları nedeniyle yeni soruşturmalar açıldığını gerekçe göstermişti.
Yeniden yargılama yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 36 sanığın "futbolda şike" davasında beraatine karar vermişti.
Ardından Aralık 2021'de Yargıtay 5. Ceza Dairesi, eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Ahmet Çelebi'ye verilen beraat kararlarını onamıştı.
Sportif engeller ve taraftar gösterileri
Fenerbahçe, Süper Lig 2010–2011 sezonu şampiyonluğunu kazanmasına rağmen UEFA organizasyonlarından men edilirken, dosya kısa sürede yalnızca sportif değil, hukuki ve siyasi boyutlarıyla da tartışılmaya başlandı.
Yargılama süreci boyunca Silivri Cezaevi ve Çağlayan Adliyesi, Fenerbahçe taraftarlarının yoğun protestolarına sahne oldu.
Binlerce sarı-lacivertli taraftar, Aziz Yıldırım ve diğer sanıkların “kumpas”a uğradığını savunarak duruşma günlerinde adliye önlerinde toplandı.
“Fenerbahçe’ye dokunma” sloganlarıyla yapılan eylemler, dosyanın kamuoyu nezdindeki etkisini daha da büyüttü.
Yıllarca devam eden yargılamalar sürecinde, yeni atamalarla kadrosu değişen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı "şikede kumpas" soruşturması kapsamında, 23 Nisan 2016'da 12 kişi tutuklandı.
Aralarında eski Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da olduğu bazı kişiler hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.