Bugun...


Artan sıcaklık hayvanların beyinlerini ve davranışlarınıda değiştirmeye başlamış
Tarih: 19-11-2023 20:43:54 Güncelleme: 19-11-2023 20:43:54 + -


İnsan kaynaklı iklim değişimi dünyadaki tüm yaşamı gittikçe artan bir oranda etkiliyor. Görünüşe göre, hayvan beyinleri de buradan nasibini alıyor…

facebook-paylas
Tarih: 19-11-2023 20:43

Artan sıcaklık hayvanların beyinlerini ve davranışlarınıda değiştirmeye başlamış

Hayvanların beyni, iklimle birlikte değişiyor!

İnsan kaynaklı iklim değişimi dünyadaki tüm yaşamı gittikçe artan bir oranda etkiliyor. Görünüşe göre, hayvan beyinleri de buradan nasibini alıyor…

Artan sıcaklıklar, yağış düzeni ve mevsimlerdeki hızlı değişimler ve okyanusların daha asidik hale gelmesi birçok hayvan türünün yaşam alanını değiştirdi. Hayvanlar bu yeni, aslına bakılırsa aşırı koşullara adapte olmaya çalışıyor.

Hayvanların sinir sistemleri, değişen iklimlere uyum sağlamada merkezi bir rol oynuyor. Sinir sistemi duyu algılama, zihinsel işleme ve davranış yönlendirme gibi tüm ana işlevleri kritik öneme sahiptir. Hayvanların hayatta kalmalarını ve üremelerini sağlayacak şekilde çevrelerinde gezinmelerine olanak tanır. İklim değişikliğinin bu işlevleri etkilemesi kaçınılmaz.

Duyusal ortamlar değişiyor

Değişen sıcaklıklar, güneş ışığından enerji üreten bitkiler ile, bitkileri ve diğer hayvanları tüketen hayvanların içinde yaşadığı ekosistemlerin enerji dengesini değiştiriyor. Dolayısıyla hayvanların deneyimlediği duyusal dünyaları da etkiliyor. İklim değişikliğinin görme ve tat alma duyularından koku alma ve dokunma duyularına kadar tüm duyularını zorlaması muhtemel.

Memeliler gibi hayvanlar, sıcaklığı kısmen sinir sistemlerinde bulunan, sıcağa ve soğuğa tepki veren, orta ve aşırı sıcaklıkları ayırt eden özel reseptör proteinleri ile algılarlar. Bu reseptör proteinler, hayvanların uygun yaşam alanları aramasına yardımcı olur ve hayvanların değişen sıcaklıklara nasıl tepki vereceği konusunda kritik bir rol oynayabilir.

İklim değişikliği, hayvanların yaşam alanı seçme, yiyecek bulma ve eş seçme gibi sorunları çözmek için güvendikleri çevresel ipuçlarını bozar.

Parazit ve patojenleri bulaştıran sivrisinekler gibi bazı hayvanlar, çevrelerine uyum sağlamak için sıcaklık değişimlerine güvenir. Sıcaklık değişimleri sivrisineklerin nerede ve ne zaman konak arayacağını değiştirerek hastalıkların bulaşmasında farklılıklara yol açıyor.

İklim değişikliğinin hayvanların birbirleriyle iletişim kurmak veya rakiplerine zarar vermek için kullandıkları kimyasal sinyalleri nasıl etkilediği ise karmaşık bir konu. Çünkü kimyasal bileşikler sıcaklığa karşı oldukça hassas.

Gün ışığındaki mevsimsel değişiklikler gibi eskiden güvenilir olan bilgi kaynakları, ayrıştıkça faydasını yitirebilir. Bu durum, gün uzunluğu ile bitkilerin çiçek açması ve meyve vermesi arasındaki bağlantının kopmasına ve gün uzunluğu artık kaynak mevcudiyetini öngörmediğinde kış uykusu ve göç gibi hayvan davranışlarında kesintilere neden olabilir.

İklim ve Değişen hayvan beyinleri

Artan sıcaklıklar, hayvan beyinlerinin gelişimini ve işleyişini bozarak, yeni ortamlarına etkili bir şekilde uyum sağlama yetenekleri üzerinde potansiyel olarak olumsuz etkiler meydana getirebilir.

Araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların genetik ve yapısal seviyelerde bireysel nöronları nasıl değiştirebileceğini ve beynin bir bütün olarak nasıl organize olduğunu ispatladı.

Deniz ortamlarında araştırmacılar, okyanus asitlenmesi gibi iklim kaynaklı su kimyası değişikliklerinin hayvanların genel bilişsel performansını ve resif balıkları ve köpekbalıklarında koku takibi gibi duyusal yeteneklerini etkileyebileceğini belirledi.

Davranış bozuklukları

Hayvanlar iklimdeki olumsuzluklara, kullandıkları mikrohabitatları değiştirmekten coğrafi alanlarını değiştirmeye kadar yer değiştirerek yanıt verebilirler.

Aktiviteler de günün farklı dönemlerine veya yeni mevsimlere kayabilir. Bu davranışsal tepkiler, hayvanların maruz kalacağı çevresel uyaranlar üzerinde önemli etkilere sahip olabilir.

Örneğin, ısınan denizlerdeki balıklar, görsel sistemlerinin alışık olduğundan önemli ölçüde farklı ışık yoğunluğu ve renk aralığına sahip daha soğuk ve daha derin sulara kaydı. Ayrıca, tüm türler davranışlarını aynı şekilde değiştirmeyeceğinden, yeni bir habitata, günün saatine veya mevsime taşınan türlerin besin bitkileri ve av hayvanları, rakipler ve avcılar ve patojenler de dahil olmak üzere yeni canlılarla karşılaşması muhtemel.

İklim değişikliğinin yol açtığı davranışsal değişimler, karmaşık ve öngörülemeyen sonuçlarla birlikte dünya çapında ekosistemleri yeniden yapılandıracak…






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI