Bugun...


Irak'tan son dakika Türkiye açıklaması! Petrol ihracı için anlaştık
Tarih: 12-11-2023 11:40:17 Güncelleme: 12-11-2023 11:40:17 + -


İki ülke arasında yaşanan anlaşmazlık ve konunun Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne taşınmasının ardından durdurulan Irak'tan Türkiye'ye yönelik petrol sevkiyatı, yeniden başlıyor. Konu hakkında bir açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, "Kuzey petrolünün ihracının devamı konusunda Türkiye ile anlaştık." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 12-11-2023 11:40

Irak'tan son dakika Türkiye açıklaması! Petrol ihracı için anlaştık

Irak'tan Türkiye açıklaması:

Petrol ihracı için anlaştık

Irak Petrol Bakanı: Kuzey petrolünün ihracının devamı için Türkiye ile anlaştık.

İki ülke arasında yaşanan anlaşmazlık ve konunun Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne taşınmasının ardından durdurulan Irak'tan Türkiye'ye yönelik petrol sevkiyatı, yeniden başlıyor. Konu hakkında bir açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, "Kuzey petrolünün ihracının devamı konusunda Türkiye ile anlaştık." dedi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Erbil’e gelen Irak Petrol Bakanı Abdulgani, Türkiye’ye yeniden petrol ihracatına ilişkin, “Öncelikle buradaki şirketlerle ile anlaşacağız, ikinci aşamada ise uzlaşmış olduğumuz Türkiye ile anlaşma yapacağız" dedi.

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani başkanlığındaki bir heyet, iki günlük ziyaret kapsamında bugün Erbil'e geldi. Iraklı heyet, Barzani yetkililerinin yanı sıra Bölge de faaliyet yürüten petrol şirketlerinin temsilcileri ile de görüştü.

 

 Erbil’e ayak basar basmaz gazetecilere konuşan Bakan Abdulgani, Petrol Bakanlığı’ndan düzey bir heyetle geldiklerini belirterek, “Ziyaretimizin amacı ham petrol üretimi ve ihracatının yeniden başlaması konusunda görüş alışverişinde bulunmak ve bu konuda görüş birliğine varmaktır. Bildiğiniz gibi kuzey Irak Bölgesi'nden ihraç edilmesi gereken petrol miktarını Irak bütçe kanunu belirliyor ki bu da günde yaklaşık 400 bin varil olarak hesaplanmış” dedi.

Kuzey Irak Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile görüşeceklerini belirten Abdulgani, petrol üretimi ve ihracatını kolaylaştıran tüm konularda çözüm üretmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bakan Abudlgani, “Petrol ihracatı Irak devleti için çok önemli çünkü Irak devletinin kaynakları büyük ölçüde petrol ihracatına bağlı. Petrol ihracatından elde edilen para Irak bütçesinin finansmanında kullanılıyor. Kuzey Irak bölgesindeki kardeşlerimizin desteğiyle bu konuda ciddi adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.

Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri geçtiğimiz Çarşamba günü ilk kez Kuzey Irak Petrol Endüstrisi Birliği'nden (APIKUR) temsilciler ile Türkiye'ye petrol taşıyan boru hattından yeniden akışın başlaması konusunda görüşmüştü.

Bu ziyaretin Erbil ile Bağdat arasında askıda kalan sorunların çözümüne dönük bir adım olduğunu vurgulayan Muhammed, “Petrol Bakanı ve heyeti, petrol üretimi ve ihracatı konusunda yaşanan sorunların çözümü için geldi” dedi.

Petrol üretimi ve ihracatı önündeki engelleri kaldırmayı amaçladıklarını belirten Kemal Muhammed, “Mesela bütçede varil başına 8 bin 690 dinar üretim ve nakliye maliyeti olarak belirlenmiş, bu bizim sözleşmelerimizin niteliğine uymuyor. Heyet ile bu gibi konuların çözümünü görüşeceğiz” diye konuştu.

Irak'ın 20 yılı aşkın süredir doğru düzgün bir petrol ve doğalgaz yasasına sahip olmadığını ifade eden Muhammed, Adalet Bakanı başkanlığında üst düzey bir komitenin yeni bir yasa taslağı üzerinde çalıştığını söyledi.

Türkiye, Mart ayındaki tahkim kararının ardından Kürdistan Bölgesi’nde başlayan rota üzerinden petrol akışını durdurmuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu söylemiş ancak Iraklı iki üst düzey petrol yetkilisi Irak'ın Türkiye'den boru hattının hazır olup olmadığı konusunda resmi bir bildirim almadığını belirtmişti.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI