Bugun...


Dedeağaç Ziyaretinde Dikkat Çeken Detay! Türkiye'yi Denklemin Dışında Bırakma Planı
Tarih: 11-06-2023 14:39:43 Güncelleme: 11-06-2023 15:28:43 + -


Dedeağaç'ı ziyaret eden yetkililere Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını yok sayan ve Çanakkale Boğazı’nı by-pass ederek Türkiye’yi enerji denkleminin dışında bırakmayı hedefleyen Dikey Koridor Projesi hakkında bilgi verildi.

facebook-paylas
Tarih: 11-06-2023 14:39

Dedeağaç Ziyaretinde Dikkat Çeken Detay! Türkiye'yi Denklemin Dışında Bırakma Planı

Dedeağaç ziyaretinde dikkat çeken detay!

Türkiye'yi denklemin dışında bırakma planı

Dedeağaç'ı ziyaret eden yetkililere Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını yok sayan ve Çanakkale Boğazı’nı by-pass ederek Türkiye’yi enerji denkleminin dışında bırakmayı hedefleyen Dikey Koridor Projesi hakkında bilgi verildi.

ABD Merkezi Haber Alma Örgütü (CIA) Başkanı William Burns’ün, 1 Haziran tarihinde gizli bir şekilde Türkiye'ye sadece 40 kilometre mesafede bulunan Dedeağaç'ı ziyaret ettiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu durum Yunan basınında yapılan bir sızdırma sonucunda ortaya çıkarken olaydan bir gün sonra da ABD’nin Atina Büyükelçisi Yunan asıllı George Tsunis, beraberinde Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Moldova büyükelçileri ile birlikte Dedeağaç limanını teftiş etmişti. ABD, Bulgaristan, Moldova, Romanya ve Ukrayna büyükelçilerinin Dedeağaç’a gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin yeni bir bilgi ortaya çıktı. Buna göre söz konusu ülkelerin büyükelçilerinin Yunanistan’ın Dedeağaç merkezli Dikey Koridor Projesi hakkında bilgi aldığı öğrenildi. 

DİKEY KORİDOR PROJESİ NEDİR?

Yunanistan’ın Dedeağaç merkezli Dikey Koridor Projesi'nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz kaynaklarını Avrupa’ya taşımayı amaçlayan bir enerji projesi olduğu biliniyor. Proje kapsamında İsrail, Mısır ve GKRY’deki gaz sahalarından çıkarılacak gaz, Yunanistan üzerinden Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’ya ulaştırılacak. Dikey Koridor Projesi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını yok sayan ve Çanakkale Boğazı’nı by-pass ederek Türkiye’yi enerji denkleminin dışında bırakmayı hedefleyen bir proje olarak dikkat çekiyor. Projenin en önemli özelliğinin Çanakkale Boğazı’nın atlanarak doğrudan Ukrayna’ya bağlanacak bir koridor oluşturması olarak gösteriliyor. Öte yandan proje, Türkiye’nin dışlandığı Doğu Akdeniz Gaz Forumu (DAGF) tarafından da destekleniyor.

TEHLİKE SANILDIĞINDAAN DA BÜYÜK!

SINIRIMIZI YIĞINAKLA KUŞATIYORLAR

ABD Merkezi Haber Alma Örgütü (CIA) Başkanı William Burns’ün, 1 Haziran tarihinde gizli bir şekilde Türkiye'ye sadece 40 kilometre mesafede bulunan Dedeağaç'ı ziyaret ettiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu durum Yunan basınında yapılan bir sızdırma sonucunda ortaya çıkarken olaydan bir gün sonra da ABD’nin Atina Büyükelçisi Yunan asıllı George Tsunis, beraberinde Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Moldova büyükelçileri ile birlikte Dedeağaç limanını teftiş etmişti. 

YUNAN İSTİHBARATI DAHİ

ZİYARETİ BİLMİYORDU

CIA Başkanı Burns'ün gizli bir şekilde gerçekleştirdiği Dedeağaç ziyareti gündemdeki yerini korurken Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TURKDEGS) Araştırmacısı Şafak Yıldırım konuya ilişkin olarak önemli bilgiler verdi. Burns'ün Dedeağaç'a gerçekleştirdiği ziyaretten Yunan istihbaratı ve polisinin dahi haberdar olmadığını kaydeden Yıldırım, "Dedeağaç Limanı, Türkiye'ye en yakın büyük Yunan limanlarından biridir. Bu liman, kara ve deniz ticaretinin önemli bir geçiş noktası olduğu için hem ABD hem de Yunanistan için özel önem verilen bir nokta konumundadır. Dedeağaç Türkiye ile olan sınıra yakınlığı, askeri harekat ve sınıra yakın bölgelerin kontrolü açısından stratejik bir avantaj sağlamaktadır. Diğer yandan Dedeağaç kentinde stratejik öneme sahip bir deniz üssü ve hava üssü bulunmaktadır. Deniz üssü, Yunanistan Donanması'nın operasyonlarını desteklemek için kullanılan bir üssüdür. Hava üssü ise hava kuvvetlerinin operasyonlarını desteklemek ve hava sahasını kontrol etmek için kullanılan bir üstür. Dedeağaç, Doğu Akdeniz açısından da son derece stratejik bir noktadır. Bölgedeki doğal gaz ve enerji kaynaklarının çıkarılması, depolanması ve dağıtılması açısından stratejik bir rol oynayabilir. Özellikle Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarına erişim ve güvenli taşıma rotaları açısından önemli bir noktada bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN, MEİS, MİDİLLİ VE

SİSAM ADALARINA YIĞINAK YAPTI

TURKDEGS Araştırmacısı Şafak Yıldırım, kaleme aldığı 'ABD’nin Dedeağaç’a Silah ve İstihbarat Yığınağı' başlıklı yazıda çok önemli bilgiler verdi. Yıldırım, ABD'nin Dedeağaç’a gönderdiği silahlar arasında M1A2 Abrams tankları, M117 zırhlı araçlar, M2A2 Bradley zırhlı muharebe araçları, Black Hawks helikopterleri, Apache tipi saldırı helikopterleri, Chinook ağır nakliye helikopterleri ve çeşitli mühimmatlar olduğunu belirtti. ABD’nin Dedeağaç’a yaptığı sevkiyatlar ve askeri hibelerden elde edilen silah ve mühimmatların gayri askeri statüde kalması gereken adalara sevk edildiğini de kaydeden Yıldırım, "Yunanistan, Lozan Barış Antlaşmasına göre gayri askeri statüde kalması koşuluyla kendisine devredilen 23 adanın tamamını askerileştirmiş vaziyettedir. ABD’nin Dedeağaç’a yaptığı sevkiyatlar ve askeri hibelerden elde edilen silah ve mühimmatlarda bu adalar sevk edilmektedir. Özellikle Eylül ayındaki gelişmelere bu durumu net bir şekilde gözler önüne sermiştir. Yunanistan 'Gayri Askeri Statüdeki Ada' (GASA) konumundaki Meis, Midilli ve Sisam adalarına askeri yığınak yapmıştır. Elde edilen görüntülere göre Yunanistan bu adalara M1A2 Abrams tankları, M117 zırhlı araçlar, M2A2 Bradley zırhlı muharebe araçlarını yani ABD’nin hibe ettiği ve Dedeağaç’a sevk ettiği taarruz silahlarını konuşlandırmış vaziyettedir." dedi.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI